Försvaret stoppar planerna på ett nytt kraftvärmeverk i Kjula

I år skulle det nya kraftvärmeverket ha stått färdigt i Kjula. Det är dock högst osäkert om det någonsin kommer att bli verklighet, trots att Energi och miljö erbjudit sig att fälla skorstenen om det blir krig.

Här i Kjula vill Energi och miljö bygga Eskilstunas nya kraftvärmeverk. Försvarsmakten har dock satt stopp för planerna.

Här i Kjula vill Energi och miljö bygga Eskilstunas nya kraftvärmeverk. Försvarsmakten har dock satt stopp för planerna.

Foto:

Övrigt2018-08-30 05:21

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala län har sagt nej till Energi och miljös ansökan om att bygga och driva ett biobränsleledat kraftvärmeverk i Kjula.

Det nya kraftvärmeverket, i logistikparken, är tänkt att komplettera och delvis ersätta värmeproduktionen i bolagets fjärrvärmenät. På längre sikt skulle det helt ersätta det befintliga kraftvärmeverket i centrala Eskilstuna.

Kraftvärmeverket med en totaleffekt på cirka 125 Megawatt skulle dels producera el, dels värme genom anslutning till fjärrvärmenätet. Den nya byggnaden har dock en cirka 80 meter hög skorsten, och just skorstenen kan bli projektets fall.

2014 hade Försvarsmakten, som uttalade sig i samband med detaljplanearbetet, inget att erinra mot planerna.

Nu har man ändrat sig. Försvaret anser nämligen att Kjula flygplats, trots att den har avvecklats som militärbas, är viktig vid händelse av kris eller krig.

"Försvarsmakten har med grund i Förvarsbeslutet 2015 inventerat och analyserat vilka civila flygplatser som myndigheten har ett behov av, och Eskilstuna flygplats är en av dessa" skrev Försvarsmakten i sitt yttrande.

Försvarsmaktens behov av flygplatsen består främst av "att i händelse av höjd beredskap eller väpnad konflikt nyttja flygplatsen för militärt flyg". Man nämner att höga objekt kan utgöra flygsäkerhetsrisker vid start och landning, samt vid flygning på låg höjd i flygplatsens närområde.

Miljöprövningsdelegationen skriver i sitt beslut att ett kraftvärmeverk skulle medföra begränsningar på Försvarsmaktens möjligheter att verka på flygplatsen. "Det föreligger därmed uppenbar risk för att en etablering enligt ansökan skulle innebära skada på området".

Energi och miljö har erbjudit sig att, på Försvarsmaktens begäran, fälla förbränningsanläggningens skorsten vid en eventuell kris- eller krigssituation. Energibolaget är också villigt att bekosta ett instrumentlandningssystem (ILS) som utgör ett navigationshjälpmedel för piloter vid inflygning och landning.

Miljöprövningsdelegationen som ändå nekar byggnation, säger dock ja till bolagets ansökan om att hantera och lagra själva biobränslet (främst timmer) på granntomten, det vill säga vid Södra Mälardalens biobränsleterminal.

Ulf Björklund är energichef på Energi och miljö.

– Vi är i ett överklagandeläge och har bett mark- och miljödomstolen om svarsrespit till den 20 september för att utveckla vår talan. Försvarsmakten hävdar att världsläget har förändrats vilket gjort Kjula lite mer aktuellt. Vi väljer ändå att göra ytterligare ett försök. Samtidigt vill vi ha en dialog med försvaret för att se hur vi kan komma vidare, säger Ulf Björklund.

Ett hittills outrett alternativ, som kräver politiska initiativ och statlig inblandning, är att flytta flygplatsen.

– Frågan är relevant men det kräver medverkan från staten. Det ligger i hög grad i Eskilstuna kommuns intresse att kunna utnyttja den mark som den har förvärvat.

Kraftvärmeverket

Redan 2013 inledde Eskilstunas kommunala energibolag planeringsarbetet. 2014 fattade kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut att kraftvärmeverket skulle byggas i logistikparken i Kjula, och att det skulle producera 100 procent grön el och värme. Tanken var att det skulle stå färdigt 2018.

2015 lades dock projektet officiellt på is. Med sjunkande elpriser var det inte längre säkert att miljardinvesteringen skulle bli tillräckligt lönsam. Arbetet med att skaffa ett miljötillstånd har dock fortsatt och det är miljödelegationens nekande beslut som inom kort kommer att överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om