Den 1 augusti tog Norrköpingsföretaget Skorstensfejarna LJ AB över sotningsuppdragen i Strängnäs kommun. Innan dess hade Strängnässotarn AB haft uppdraget i 31 år.
– Den tidigare aktören har haft sotningen i hela kommunen. På den tiden skrevs något som kallas livstidskontrakt, som gällde till dess att sotaren fyllde 65. Strängnässotarn bad själv att få avsluta kontraktet och då gjorde vi en direktupphandling, för ett år framåt, med tre aktörer. Skorstensfejarna LJ AB har personal i Strängnäs och vi bedömde dem som lämpliga att ta över, säger Mårten Eskilsson.
Skorstensfejarna LJ AB har redan i dag hand om sotning i bland annat Nykvarn, Södertälje och Katrineholm. Under hösten och vintern ska en ny offentlig upphandling av sotningstjänster i kommunen göras och ambitionen är att den nya aktören tar över uppdraget från och med 1 augusti 2019.
– Vi bedömer och prioriterar service och kvalitet. Priset bestäms av politikerna. Det viktiga är att konsumenterna får en enklare taxa än tidigare, säger Mårten Eskilsson och fortsätter:
– Kontraktet med den aktör som vinner upphandlingen kommer att skrivas på tre till fem år.
Den senaste tiden har husägare i både Strängnäs och Eskilstuna kontaktats av ett Stockholmsföretag som erbjuder sig att komma och kontrollera och rengöra imkanalen på köksfläkten. Något som förvirrat en del konsumenter, då de upplever upplägget som oseriöst kontaktpersonen som påstridig . En del har uppfattat det som ett krav, andra något som deras sotare redan har koll på.
– Kravet på kontroll och rengöring av imkanaler i privatbostäder försvann 2004. Det ansvaret är flyttat från sotaren och ligger sedan dess i stället på fastighetsägaren. Det kan så klart vara bra att göra rent filtret på köksfläkten med jämna mellanrum, säger Mårten Eskilson.
Han tror att de slopade kraven möjligtvis har öppnat för nya aktörer som vill erbjuda sina tjänster, men det får på inget sätt hävda att det finns något krav på att det ska ske.
Hur ofta sotning behöver genomföras i ett privathushåll är olika. Saknas eldstad så behövs det inte alls.
– Det kan vara flera gånger per år upp till vart tredje år, beroende på vad och hur mycket som eldas, säger Mårten Eskilsson.