Fru Ananas – en skönhet som klär i allt

Söt, saftig och prisvärd. Ananasen är i högform just nu. Satsa på en exotisk afton i dess tecken.

Ananasen påminner om en stor kotte och består egentligen av bär som vuxit samman. Namnet lär betyda "den oöverträffade frukten".

Ananasen påminner om en stor kotte och består egentligen av bär som vuxit samman. Namnet lär betyda "den oöverträffade frukten".

Foto: Henriksson Janerik

Övrigt2019-01-04 15:00

Färsk frukt är något av det härligaste vi kan äta. Och så här års när det börjar gapa tomt i hyllorna med svensk frukt hänvisas vi till exotiska frukter som är i högsäsong just nu. Vilket innebär att de både smakar bättre och kostar mindre.

Dit hör exempelvis drottningen av fruktståndet. Fru Ananas. Hon står där och vippar så elegant med spretig krona och knottrigt skal och pockar på uppmärksamhet. Gör dig själv en tjänst och lyssna på lockropen.

Att bära hem en ananas är nämligen att bjuda in en smak av sol, sötma och Söderhav. Välj ut ett extra raffigt exemplar som känns tungt och ger efter lite lätt när du trycker med tummen. Sött ska det dofta också. Lyfter du i det mittersta bladet och det lossnar – då vet du. Här har du en perfekt mogen ananas färdig att avnjutas på studs. Naturell, i mat eller som dessert. Allt klär en skönhet.

Skär upp den i bitar (hoppa över mittstammen) och låt dig förflyttas till frukostbuffén på den där paradisön i Västindien. Eller gatuståndet i Thailand, balkongen i Kalifornien, poolkanten i Spanien. Den sötsyrliga smaken passar även utmärkt i matigare rätter, framför allt de som dansar till samma exotiska takter som fru Ananas själv.

En hel del nyttigheter får vi i oss på köpet. Denna fantastiska frukt innehåller kalcium, kalium, magnesium, C-vitamin, fosfor, betakaroten och ett alldeles speciellt enzym som hämmar inflammationer. Det är samma ämne som har en förmåga att möra kött, få andra frukter i en fruktsallad att mjukna och hindra gelatin från att stelna (det gör dessutom mjölken sur).

Ananasen bör förvaras svalt, men inte kallt. Gärna på mjukt underlag, eftersom den kan få tryckskador av sin egen tyngd. I rumstemperatur håller den bara ett par dagar.

Det var Columbus som upptäckte ananasen på sin resa till Sydamerika på 1400-talet och tog med den till Europa. Vilket han gjorde alldeles rätt i.

Ananascurry från Sri Lanka

Till 4 portioner, 45 minuter

En helt vegetarisk currygryta som passar alla. Reglera hettan efter tycke och smak.

1 färsk ananas

olja

1 tsk gula senapsfrön

1–2 tsk curry

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

1 rödlök, finhackad

1–2 gröna chilifrukter, urkärnade och finskurna

3 cm färsk ingefära, finhackad

5 vitlöksklyftor, grovhackade

1 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar

1 kanelstång

1 tsk stött kardemumma

1 msk socker

salt

nymalen svartpeppar

2 burkar kokosmjölk, à 400 g

Skär av botten på ananasen så att den står stadigt. Skär av skalet och peta bort de små ögonen. Gör snitt in mot mittstammen så att du får klyftor som lätt kan skäras av intill stammen. Dela i mindre bitar och kasta stammen.

Hetta upp olja i en gryta och tillsätt senapsfrön. Lägg på lock och fräs till de börjar ”poppa”. Sänk värmen och tillsätt curry, gurkmeja och chilipulver och fräs hastigt.

Tillsätt rödlök, färsk chili, ingefära och vitlök. Fräs tills det börjar dofta. Häll ned ananas, paprika, kanelstång, kardemumma och socker. Salta och peppra. Låt sjuda sakta under lock i cirka 20 minuter. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra ytterligare i 3 minuter.

Smaka av och servera med jasminris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om