Galet mycket jul – men kul!

Här på Evelinaredaktionen har julreportagen stått som spön i backen efter att vi efterlyste folk som älskar julen. Det har varit så mycket input av tomtar och pepparkakor att det känns som om julafton borde vara i morgon.

Foto:

Övrigt2014-12-04 20:00

Att det finns så många som älskar julen hade jag inte trott. Och att vissa längtar efter julen hela året om, verkar ju snudd på galet. Denna grupp av julälskare samlas förstås på nätet och skriver i sina julbloggar där man grottar ned sig i allt som har med helgen att göra. De värsta julentusiasterna uppdaterar sin blogg varje dag, året runt.

"Det här ska bli kul!" tänkte jag när vi hade bokat tid med sju julgalningar. Sen kom en gnagande tanke: "Det kanske blir sju exakt likadana reportage och det blir ju inte så kul att läsa om." Men jag hade inte behövt oroa mig. Inget hem har varit det andra likt och alla personer som vi har besökt har haft en egen unik bakgrund till varför man firar julen på sitt eget sätt.

Förra veckan skrev vi om fyra kvinnor och deras julförberedelser. I morgon och två lördagar framåt blir det reportage med lite mer inredning, det vill säga vanliga Evelina-knackar-på-reportage, fast med julen som tema. Det blir om viktiga traditioner, massor av tomtar, maten, baket, klapparna och mycket mera…

Även om inredningsreportage ska handla om prylar, finns det två osynliga detaljer som är viktiga för att den rätta julkänslan ska infinna sig – musiken och dofterna. Många gör sina egna spotifylistor fyllda med jul men så ska det också dofta jul. Det får man bäst av pepparkakor och lussebullar, tycker några av personerna i våra reportage. Jag vill gärna lägga till doft av gran, glögg, griljering av skinka och som reportaget på nästa sida – doften av julblommor som hyacint. Det kan jag inte vara utan.

I morgon berättar Mimmie Skogsberg om sitt intresse för julen och hur hon gör för att komma i rätt stämning. Och vill du slippa stressen? Gör som Mimmie – börja planeringen februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om