– Kul, och inte alls så läskigt som det ser ut, konstaterade 17-åriga Hannah Renberg som kommit till Fröslunda i sällskap med kompisen Olivia Jacobsson, 16, för att blåsa glas i den rullande hyttan.
Hem åkte de med varsin glasfigur som de själva skapat med hjälp av några rejäla blåsningar.
Det är Eskilstuna konstmuseum som tillsammans med Ebelingmuseet och Ung fritid Fröslunda som tagit Boom till stan för att ge ungdomar en chans att få koll på hur hantverksglas kommer till.
Boom bildades för några år sedan av glaskonstnären Sara Lundkvist som ville samla kvinnor kunniga i glasblåsning i ett konstnärskollektiv.
– Glasblåsare är traditionellt ett mansdominerat yrke. På bruken var de flesta män som gärna höll sina yrkeshemligheter för sig själva. Kvinnorna har snarast orienterat sig mot glastillverkning i studiohyttor.
Sara Lundkvist kontaktade helt sonika ett antal glaskunniga kvinnor som hon själv gillar, "coola och häftiga konstnärer" och tillsammans började de fem fundera på hur de skulle kunna stärka glasscenen. Första projektet gick ut på att ta grepp på samspelet mellan teknik och mekanik och resulterade i flera workshops och en utställning.
Empowerment är namnet på projekt nummer två och har som första kapitel inneburit tillverkandet av den helt unika mobila glashyttan. Med finansiellt stöd från Kulturbryggan har dem fem boomarna svetsat, skruvat, murat och satt hjul på hyttan.
– Det har varit "learning by doing". Vi har alla 10-15 års erfarenhet av att jobba med glas. Däremot har vi inte byggt ugnar tidigare. Men nyligen kunde vi inviga vagnen med en workshop i Märsta, säger Sara Lundkvist.
Förutom Booms fem medlemmar fanns serietecknaren Emma Rendel på plats under måndagen för att dokumentera aktiviteterna runt ugnen som totalt slukade tre tuber gas för att hålla smältvärmen uppe under eftermiddagens glasklasser.
– Vi kommer att redovisa projektet i form av ett seriehäfte. Dels blir det roligare att läsa, dels hoppas vi nå ut till flera med vad glasblåsning innebär, säger Sara Lundkvist.