‒Vi har arbetat mycket med arbetsro, trygghet och trivsel, berättar Sara Hägglund som är rektor för Gökstensskolans högstadium.
När skolan fick erbjudande att tillsammans med Fristadsskolan prova på att lyfta mentorskapet från ämneslärarna sågs det som en fortsättning på det påbörjade trygghetsarbetet.
Rektorerna läste en artikel om Risbroskolan i Fagersta som under några år jobbat enligt det nya konceptet. De gjorde också studiebesök i skolan och pratade med rektor, lärare, studiepedagoger och elever. Risbroskolans rektor och studiepedagoger kommer också fungera lite som mentorer för Gökstensskolan det kommande läsåret.
‒Men det betyder inte att vi kommer kopiera deras arbetssätt rakt av, säger Sara Hägglund.
‒Vi måste hitta den form som passar oss bäst, till exempel när det gäller vad som ska vara ämneslärarnas roll och vad som ska vara studiepedagogernas.
När det gäller det nya mentorkonceptet finns det en skillnad mellan Fristadsskolan och Göksten. Fristadsskolan är helt ny och startar redan från början med det nya arbetssättet redan från början, medan Gökstens elever och personal får ställa om invanda rutiner.
Eva Norling har arbetat som lärare i 20 år och undervisar i svenska och SO på Gökstensskolan. Hon har inte tvekat inför det nya konceptet, men haft en del funderingar.
‒ Vårt dilemma som lärare är att vi vill ha mer tid för våra ämnen, men ändå inte släppa det andra, säger hon.
‒Så tänkte jag först. Men jag kommer ju fortfarande ha rullande kontakt med elever och föräldrar. Goda relationer och pedagogik hänger ihop. Men jag kan lämna över en del saker och koncentrera mig på undervisningen.
Eva Norling ger ett exempel. När hon upptäcker att två elever som inte anmält sig sjuka saknas har hon tidigare tvingats lägga ner tid på att ta reda på varför. Tid som hon i stället kunde ha ägnat åt lektionen. Nu kan hon i stället ringa eller sms:a till studiepedagogen och fortsätta med undervisningen.
Ett annat scenario är att om en lärare ser att en elev utsätts för kränkande behandling är det den läraren som anmäler händelsen. Men sedan arbetar studiepedagogen vidare och reder upp situationen.
Göksten har fyra studiepedagoger som delar på tre heltidstjänster. Annica Karlsson och Katarina Tomczyk kommer att ha hand om sjuorna, David Buck om åttorna och Anna Mauritzson om niorna.
‒Vi bildar team tillsammans med ämneslärarna, säger Annica Karlsson.
‒Alla elever är våra elever. Vi har alla ansvar, men har olika kompetenser.
[fakta nr="1"]
Studiepedagogerna kommer ta emot eleverna när de kommer till skolan på morgonen. De kommer att ha en schemalagd timme i veckan med varje klass.
‒Vad vi tar upp då kan variera, säger Anna Mauritzson.
‒Om något har hänt kan vi ha klassråd. Vi kan arbeta med teambildning eller studieteknik.
Om en elev vill prata om något som inte direkt berör undervisningen i ett särskilt ämne kommer studiepedagogerna finnas till hands, liksom om det rör skolsituationen som helhet.
Hur skolan ska göra med utvecklingssamtalen är ännu öppet. Fagerstaskolan har valt att ha ämnesutvecklingssamtal två kväller per termin. Föräldrarna får då möjlighet att träffa alla lärare på skolan, i stället för bara elevens mentor.
‒Vi har inte bestämt än hur vi ska göra, säger Sara Hägglund.