Gräset med den milda löksmaken

Vad vore väl livet utan gräslök? Färgfattigt, smaklöst och stentrist. Gräslöken är en grovt underskattad vän i köket.

Visst går det att klippa gräslök på klassiskt maner, men smaken kommer faktiskt fram bättre om man skär den fint med en riktigt vass kniv i stället.

Visst går det att klippa gräslök på klassiskt maner, men smaken kommer faktiskt fram bättre om man skär den fint med en riktigt vass kniv i stället.

Foto: Henriksson Janerik

Övrigt2017-09-05 18:55

När inget annat hjälper – tillsätt gräslök.

Gräslök har den där perfekt balanserade milda löksmaken som varken sticker i näsan eller riskerar att bli alltför dominant. Den piggar upp med sina gräsiga toner och sitt pikanta personliga lilla lagomsting.

Vi tänker sällan på hur mångsidig och användbar gräslöken faktiskt är. Som de mest pålitliga vännerna – de där som bara finns där utan att göra något större väsen av sig, men som aldrig sviker när du behöver dem som mest. Vi behöver gräslök i våra liv.

De runda ihåliga stråna är egentligen gräslökstuvans blad. Och de enastående vackra ljuslila blommorna är inte bara ätbara, de smakar dessutom oerhört gott och har en förmåga att dekorera den mest oansenliga macka till rena konstverket.

Gräslök växer vilt i många delar av Sverige, men är också enkel att odla själv – även om säsongen nu lider mot sitt slut. Det finns många olika sorter att välja på, varav somliga funkar att odla på fönsterbrädan inomhus. Så här års kan du också fröså gräslök i grönsakslandet inför nästa vår.

Personligen sörjer jag mest att gräslök inte finns att köpa i midsommarbastanta knippen året runt. Något som torde vara en mänsklig rättighet i vårt gräslöksälskande land. Jag är alls ingen vän av konceptet taniga örter i liten plastkruka. De smakar mindre och känns minst sagt som ett superonödigt slöseri med resurser. Men just i gräslökens fall brukar det löna sig att plantera om resterna i en större kruka efter användningen.

Gräslök är godast färsk, men går både att torka och frysa, vilket kan vara en praktisk lösning, även om man förlorar en hel del av den peppriga aromen på kuppen.

Som barn blev en annan ofta satt på att klippa gräslök i en mugg. Men under årens lopp har jag konstaterat att stråna smakar betydligt mer om man i stället skär dem riktigt fint med en vass kniv.

Så behandla din gräslök med respekt, en vass kniv och generösa doser uppskattning.

Gräslöksplättar med stenbitsrom

Till 4 portioner, 25 minuter

Läckra små godingar att servera som förrätt eller lättare middag.

1 kruka gräslök, finskuren

3 ägg

250 g keso

1/2 dl vetemjöl

50 g smält smör + till stekning

1/2 tsk salt

cirka 1 dl crème fraiche eller gräddfil

80 g röd stenbitsrom

nymalen svartpeppar

Kör ägg, keso, mjöl, smält smör och salt i en matberedare. Häll över i en bunke och tillsätt nästan all gräslök, men spara lite till garnering. Smeten ska vara trögflytande, men ändå gå att hälla upp i pannan. Tillsätt lite vatten om den verkar för tjock.

Hetta upp en plättlagg med lite smör på medelvärme och fördela smeten. Stek tills plättarna börjar stelna, cirka 3 minuter, och vänd. Stek ytterligare cirka 2 minuter.

Upprepa tills smeten tar slut.

Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil, stenbitsrom och extra gräslök. Peppra ordentligt.

En kall öl till passar finemang.

 Tips! Byt ut stenbitsrom mot tångkaviar för vegovariant.

[bild nr="5"]

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!