Mat kan vara så mycket mer än en samling näringsämnen och segment av kostcirkeln. Den kan vara bränsle för själen och lindring för hjärtat, eller ljuset i mörkret när allt annat ser ut att gå åt helt fel håll. Och den kan vara precis vad vi behöver när hela världen tycks drabbas av dårskap och egoism. En hjälp att återfå tron på mänskligheten.
Det är då det är läge för gratäng. En krämig, len och smakrik ljuvlighet som är tämligen okomplicerad att laga, men rena dunderhonungen mot dystra tankar. Allt i en form, bara att hugga in och goffa i sig av allt det härliga. Man blir mätt, nöjd och stärkt i sinnet på kuppen.
Fiffigt är det dessutom. I princip kan du hysta ned vad helst kylen haver i en gratäng. Det handlar mer om att försöka få till den där oemotståndliga krämiga konsistensen än om dyra högfärdsingredienser. En okomplicerad och effektiv metod är helt enkelt att göra en variant på béchamelsås och tokladda den med smak. Du kanske tycker att det låter alldeles för komplicerat, men det enda du behöver tänka på är att vispa som en dåre och se till att den inte bränner vid.
Ett bra sätt att få extra smak är att använda sig av eventuell kokvätska i stället för mjölk. Lite vitt vin kan också funka. Rivet citronskal, rökt paprikapulver, dijonsenap och riven muskotnöt brukar fixa den där sista lilla tvisten som krävs. Smaka, smaka, smaka… Ju godare sås, desto smarrigare gratäng. När du är nöjd slänger du ned några nävar ost för extra mysfaktor.
Orkar du inte ens försöka finns det andra lösningar att ta till – typ tomatsås och ost, alternativt ohemula mängder crème fraiche. Det finns också ostsås att köpa färdig, vilket är ett smidigt alternativ när man har bråttom. Färska örter är alltid välkommet, liksom ett extra lager ost på toppen, kanhända följt av någon näve ströbröd och en klick smör.
Dessutom är det prima restmat. Ett ypperligt sätt att förhöja gårdagens överblivna lax, kyckling, korv och inte minst grönsaker av alla de slag. En vegetarisk gratäng är något av det bästa som finns och kan övertyga de mest inbitna köttfanatiker.
Men det viktigaste av allt är som sagt själva känslan. Av värme och godhet. Tröst i gratängform.