GratĂ€ng – ultimat tröstmat

Det blĂ„ser bistra vindar i vĂ€rlden. DĂ„ behöver vi mat som kĂ€nns trösterik och vĂ€rmande. GratĂ€ng Ă€r ”comfort food” nĂ€r den Ă€r som bĂ€st.

BlomkÄl.

BlomkÄl.

Foto: Henriksson/TT Janerik

Övrigt2017-03-03 17:00

Mat kan vara sÄ mycket mer Àn en samling nÀringsÀmnen och segment av kostcirkeln. Den kan vara brÀnsle för sjÀlen och lindring för hjÀrtat, eller ljuset i mörkret nÀr allt annat ser ut att gÄ Ät helt fel hÄll. Och den kan vara precis vad vi behöver nÀr hela vÀrlden tycks drabbas av dÄrskap och egoism. En hjÀlp att ÄterfÄ tron pÄ mÀnskligheten.

Det Àr dÄ det Àr lÀge för gratÀng. En krÀmig, len och smakrik ljuvlighet som Àr tÀmligen okomplicerad att laga, men rena dunderhonungen mot dystra tankar. Allt i en form, bara att hugga in och goffa i sig av allt det hÀrliga. Man blir mÀtt, nöjd och stÀrkt i sinnet pÄ kuppen.

Fiffigt Àr det dessutom. I princip kan du hysta ned vad helst kylen haver i en gratÀng. Det handlar mer om att försöka fÄ till den dÀr oemotstÄndliga krÀmiga konsistensen Àn om dyra högfÀrdsingredienser. En okomplicerad och effektiv metod Àr helt enkelt att göra en variant pÄ béchamelsÄs och tokladda den med smak. Du kanske tycker att det lÄter alldeles för komplicerat, men det enda du behöver tÀnka pÄ Àr att vispa som en dÄre och se till att den inte brÀnner vid.

Ett bra sĂ€tt att fĂ„ extra smak Ă€r att anvĂ€nda sig av eventuell kokvĂ€tska i stĂ€llet för mjölk. Lite vitt vin kan ocksĂ„ funka. Rivet citronskal, rökt paprikapulver, dijonsenap och riven muskotnöt brukar fixa den dĂ€r sista lilla tvisten som krĂ€vs. Smaka, smaka, smaka
 Ju godare sĂ„s, desto smarrigare gratĂ€ng. NĂ€r du Ă€r nöjd slĂ€nger du ned nĂ„gra nĂ€var ost för extra mysfaktor.

Orkar du inte ens försöka finns det andra lösningar att ta till – typ tomatsĂ„s och ost, alternativt ohemula mĂ€ngder crĂšme fraiche. Det finns ocksĂ„ ostsĂ„s att köpa fĂ€rdig, vilket Ă€r ett smidigt alternativ nĂ€r man har brĂ„ttom. FĂ€rska örter Ă€r alltid vĂ€lkommet, liksom ett extra lager ost pĂ„ toppen, kanhĂ€nda följt av nĂ„gon nĂ€ve ströbröd och en klick smör.

Dessutom Àr det prima restmat. Ett ypperligt sÀtt att förhöja gÄrdagens överblivna lax, kyckling, korv och inte minst grönsaker av alla de slag. En vegetarisk gratÀng Àr nÄgot av det bÀsta som finns och kan övertyga de mest inbitna köttfanatiker.

Men det viktigaste av allt Àr som sagt sjÀlva kÀnslan. Av vÀrme och godhet. Tröst i gratÀngform.

TortellinigratÀng med varmrökt lax

Till 4 portioner, 20 min

Det hÀr Àr en av mina bÀsta vardagsrÀddare. Laxen kan bytas ut mot nÄgon smakrik korv om man Àr pÄ det humöret.

500 g tortellini eller ravioli med valfri fyllning

1 liten gul lök, finhackad

olivolja

100 g varmrökt lax, gÀrna i bit

4 dl fÀrdig ostsÄs till pasta, t ex Kelda "fyra ostar"

nÄgra kvistar fÀrsk salvia

1/2 citron

nymalen svartpeppar

1 dl riven ost

Koka pastan nÄgot kortare Àn tiden som Àr angiven pÄ förpackningen. LÄt rinna av i durkslag.

MjukfrÀs löken i lite olivolja utan att den tar fÀrg. Strimla eller bryt laxen i bitar och vÀnd snabbt ned i pannan. Blanda med den fÀrdiga ostsÄsen och vÀrm försiktigt. Rör ned hackad salvia, rivet citronskal, skal och saft av citronen samt generöst med peppar.

HÀll upp pastan i smord gratÀngform. SlÄ över ostsÄsen och toppa med lite extra riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 10 minuter eller tills pastan Àr klar och gratÀngen fÄtt fin yta.

Garnera med extra salvia.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!