Håll dig frisk med citrus

Apelsin, citron, grape, satsumas? Just nu är de som allra bäst. Håll dig frisk med citrus. Solsken i fruktform.

Övrigt2015-01-22 20:00

Det är något med den här årstiden som uppmanar en till att hetsäta citrusfrukter. När vintervinden viner runt knuten och förkylningsbacillerna står och stampar i farstun känns en saftig apelsin ovanligt frestande.

Och det är inte så himla konstigt. För det första är det högsäsong i citrusland. Ingen gång på året är de lika goda och billiga som nu. För det andra behöver vi verkligen stärka vårt immunförsvar så här års - och ibland vet kroppen bäst själv. C-vitaminer och antioxidanter är det som står högst på den inre önskelistan just nu.

Upphettad citrus

Att smaksätta maten med citrus är ett briljant sätt att se till att få i sig den dagliga dosen vitaminer. Dessutom är det syrligt, annorlunda och kalasgott. Citrus blir ett piggt inslag i alltifrån frukostfilen till sallader, mackor, soppor, fisk och kött. Och det händer något häftigt när man hettar upp citrusfrukter. De överträffar sig själva i sötma och saftighet på ett synnerligen sympatiskt vis. Testa själv!

Tänk på detta

Men innan du drar igång citrusfesten tänk på detta:

Citrusfrukter med slätt skal är oftast saftigare än dem med knöligt skal. Ju tyngre en apelsin är desto bättre och grapefrukter med tunt skal är saftigast.

För att få ut så mycket saft du kan av en limefrukt rullar du den mot köksbänken innan du pressar. Håll handen undertill som en sil så slipper du illasmakande kärnor i maten. Citroner som är runda är saftigare än avlånga och ju större "navel" apelsinerna har desto sötare är de.

Citrusfrukter som inte är ekologiska bör tvättas om du ska använda skalet. Undvik de vita hinnorna, de smakar beskt. Det gäller inte clementiner och satsumas.

Satsa på solsken. Satsa på citrus.

Mia Gahne/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om