Tomt i plånboken efter alla helger? Trösten hittar du i butikens potatislåda. Har man bara potatis går det alltid att äta sig mätt.
I dessa kolhydratskygga tider är det många som hoppar över potatisen. Men faktum är att den lilla oansenliga knölen är fullproppad med nyttigheter som vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du dessutom i dig värdefulla antioxidanter. Vissa forskningsstudier har även kommit fram till att potatis har en lugnande effekt och gör oss mindre stressade – en anledning så god som någon att festa loss på den.
Det är med andra ord inte så konstigt att potatis blivit en pålitlig stapelvara på så många håll i världen. Jag tycker dessutom att ett lands potatistraditioner säger en hel del om köket i övrigt. Tänk dig en syrlig tysk potatissallad, eller en piffig fransk vichyssoise (finare ord för potatissoppa), maffigt brittiskt potatismos eller riktigt krispiga amerikanska pommes frites. Därför brukar jag göra det till en grej att utforska just potatisrätter när jag reser. De kostar sällan skjortan, men bjuder ändå på inspiration och smaker som man kanske inte hade väntat sig.
Några av dagens recept är just sådana favoriter som jag har samlat på mig. Jag kan fortfarande känna snålvattnet rinna till vid minnet av höstens härligt rökiga och saltstarka patatas bravas på den lilla tapaskrogen i Barcelona. Perfekt fingermat att mumsa på när timmen är sen och värda en Spanienresa i sig.
Själva potatisens resa startade däremot för hela 8 000 år sedan i Sydamerika, men det dröjde ända fram till 1600-talet innan roten nådde Europa, och det var först på 1700-talet som Jonas Alströmer förvandlade svenskarna till ett potatisälskande folk.
Det finns över 2 500 sorter. Och nästan lika många anledningar att hitta din egen favoriträtt med potatis.