– Kjula betyder köl och trakten har nog inte fått sitt namn av en slump. Den kulliga formen finns överallt i landskapet här: Åsen, grustagen och varggroparna. Det eggar fantasin, säger Signe Johannesson, just i färd med att dra igång en workshop om konstverket i en av Kjulaskolans klasser.
När Eskilstuna kommun kartlade sin offentliga konst visade det sig att Kjula helt saknade sådan, iallafall utomhus. Det bestämdes att nu är det Kjulas tur och uppdraget gick till Signe Johannessen och Erik Rören, verksamma i Artlab Gnesta. Båda har som arbetsmetod att skapa sina verk i dialog med de invånare som kommer att möta konsten i sin offentliga miljö.
– Vi bodde här under en period i somras för att få koll på Kjula. I höst träffar vi alla barn i hela skolan, men också andra ortsbor, för att få en uppfattning om hur ett verk som bäst speglar Kjula framåt i tiden ska utformas.
I klasserna har barnen ritat och målat sin framtidsbild av Kjula och definitivt har kölarna, kullarna och knölarna satt igång fantasin.
– Vi har pratat mycket om hur Kjula kommer att se ut 2044. Då är de här skoleleverna vuxna och det är dags för dem att skicka sina barn till skolan.
Kanske åker telningarna rymdskeppsbussen till skolan. Det gör de iallafall på en av de framtidsteckningarna som eleverna gjort. I andra bilder öppnar sig en underjordisk värld under kullarna och en väl tilltagen mask gräver tunnlar i åsen genom att helt sonika tugga i sig den jord som ligger i vägen.
En Kjulaknöl som satt fart på framtidsfunderingarna alldeles särskilt är den gamla flygplanshangar som likt ett urtidsdjur ligger och slumrar en bit ut i skogen.
– Många av barnen är inne på att hangaren har ett hemligt liv. På några teckningar har den fått hjul och börjat röra på sig. På andra antyds att hangaren egentligen är ett jättelikt bältdjur. Formen påminner ju om en bälta, berättar Signe Johannesson. Helt klart växer det fram en helt ny mytologi omkring Kjula medan vi jobbar med verket.
När alla klasser fått säga sitt faller det på Signe Johannesson och Erik Rören att vaska fram den röda tråd som ska vägleda dem i skapandet av det nya offentliga konstverket.
– I klasserna har vi pratat mycket om att verket ska bli för Kjula vad Eiffeltornet är för Paris, något som man förknippar orten långt fram i tiden. De barn som jobbar med det nu ska som vuxna kunna konstatera att "just det, när jag gick i skolan var vi med och gjorde ett offentligt konstverk".
I maj 2016 är det dags för avtäckning och invigning om allt går enligt planerna.