Enligt Eskilstuna energi och miljö gäller uppmaningen att koka dricksvattnet fortfarande tills vidare.
‒Kokningsrekommendationerna gäller som minst mellan två och tre veckor från det att bakterierna upptäcktes, men de kan också komma att gälla under flera månader. Utvärderingen av vattenkvaliteten fortsätter, säger Admir Ibrisevic, chef för vatten och avlopp vid Eskilstuna energi och miljö.
Eskilstuna-Kuriren har tidigare berättat att de vattenprover som visat på otjänligt vatten på grund av för hög halt av koliforma bakterier tagits i Kjula och i Sundbyholm. Enligt analysrapporterna från Eskilstuna Strängnäs energi och miljö har också förhöjda bakterievärden funnits i vattenledningar i Svista. De prov som visade på icke godkända gränsvärden togs den 2 oktober och analyssvaren kom den 4 oktober. Sammanlagt togs tio prov på olika platser i Eskilstuna.
‒Vi har totalt ett 30-tal fasta punkter i Eskilstuna där vi gör egenkontroll på dricksvattnet. Vi brukar ta ungefär tio punkter varje gång och alternera mellan de olika platserna, säger Admir Ibrisevic.
Gränsen för kommunalt dricksvatten går vid högst 10 koliforma bakterier per 100 milliliter i dricksvattenprov för att betraktas som tjänligt. Provsvaren visade att värdet i Kjula den aktuella provtagningsdagen var 15 koliforma bakterier per 100 milliliter, i Sundbyholm 12 och i Svista 14 koliforma bakterier per 100 milliliter. Eftersom dricksvattnet flödar runt i ledningarna kan även bakterierna flytta sig vilket innebär att ett större område, än där proverna visar för höga halter, drabbas.
‒Proverna visar ju inte på otjänligt vatten över hela området. Men vattnet pumpas snabbt vidare i ledningsnätet och därmed kan vi inte säga att det är fritt fram att dricka vattnet. Därför finns det kokningsrekommendationer att hålla sig till, säger Admir Ibrisevic.
Vid provtagningen den 2 oktober hittades också en liten mängd koliforma bakterier i ledningar mellan Hällby och Folkesta. Där visade provet på 2 koliforma bakterier per 100 milliliter vilket noterades som tjänligt vatten men med anmärkning. Även ett prov som tagits på ledningsnätet vid en tappkran i centrala Eskilstuna, dock strax utanför den zon där Eskilstunabor uppmanas koka vattnet, fick bedömningen tjänligt med anmärkning. Anmärkningen där berodde dock inte på koliforma bakterier utan på antalet långsamväxande bakterier.
På övriga provtagningsställen samma dag, fem stycken, blev resultatet godkänt utan anmärkning.
‒ De åtgärder som hittills gjorts med spolning och klorering av ledningsnätet har gett resultat och vattenkvaliteten har generellt blivit bättre. Men som jag sade från början, vi avgränsar med god säkerhetsmarginal och hälsoaspekten är viktig så vi uppmanar folk att fortsätta koka vattnet, säger Admir Ibrisevic.
Liksom tidigare kan Admir Ibrisevic inte säga exakt hur, var och när de koliforma bakterierna kommit in i dricksvattennätet. Sannolikt har de tagit sigingenting som tyder på att många Eskilstunabor blivit sjuka till följd av vattenbakterierna och det har inte kommit in några rapporter om ökat vårdtryck.
Kokningsrekommendationerna för kranvatten som ska användas till dryck och mat gäller som tidigare i hela det berörda området.