Hårda tag i Argentina för Eskilstunabröders morfar

I många år har bröderna Fred och Björn Hallberg i Eklången funderat över sin morfar Oscar Lundqwists äventyrliga år i Argentina. Vad var det som fick honom att lämna Sverige och bosätta sig mitt i ödemarken på andra sidan jordklotet?
– Till slut bestämde vi oss för att resa i hans fotspår och det blev en fantastisk upplevelse, säger Fred Hallberg.

Övrigt2010-12-30 09:09

Det var i december 1898 som Malmösonen Oscar Lundqwist som 20-årig sjöman anlände till Buenos Aires och omedelbart fängslades av vad han såg.

– Plötsligt kändes allt rätt och jag ville absolut inte hem igen, skriver Oscar i den bok med titeln ”Hårda tag i Argentina” som han fick utgiven på Bonniers förlag 1946.

– Morfar var nog en riktig äventyrare, en person som inte drog sig för någonting. Han klev i land med några pesos på fickan men lyckades så småningom bli både poliskommissarie, borgmästare, affärsägare och grundare av staden San Martin, skrattar Björn Hallberg.

Succéartad framfart

Oscars framfart i det nya landet kan beskrivas, trots många vedermödor och för all del även bakslag, som närmast succéartad.

Trots att han till en början inte kunde språket lyckades han ta sig fram i alla möjliga sammanhang. Första uppdraget bestod i att fastställa gränsdragningen mellan Argentina och Chile i bergsmassivet Anderna. Resan företogs med båt, tåg och 45 dagar på en hästdragen kärra.

I sin bok beskriver Oscar hur åsnorna var mycket bättre än hästarna att ta sig fram i den svåra och farliga terrängen. Han berättar också om hur han senare vann en kapplöpning med sin vita häst Blanco och för det erhöll 40 får.

Som ung polischef i Sarmiento fick han rekrytera sina medarbetare bland kriminella!

Fram till 1914 var Oscar Lundqwist verksam i Patagonien som den här delen av Argentina kallas. Bland annat var han med och grundade staden Gobesnador Costa.

Svensk konsul i Brasilien

– Men under åren gjorde han flera handelsresor till Europa. Sedan återvände han och avyttrade varorna. Affärer visste Oscar hur man gjorde, säger Fred Hallberg.

1914 återvände Oscar – som då också hunnit gifta sig med en ungdomskärlek från Skåne – till Malmö där han blev argentinsk generalkonsul.

Åtta år senare blev reslusten för svår och han tog med sig familjen för att slå sig ned i Brasilien. Där utsågs han till svensk konsul, en position han innehade fram till pensioneringen.

I mitten av 1940-talet var Oscar Lundqwist tillbaka i Sverige och fick då boken ”Hårda tag i Argentina” utgiven.

– Men vi har också ett 15-tal noveller i vår ägo där han berättar mer detaljerat om sina affärer och äventyr, säger Fred Hallberg, om sin äventyrlige morfar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om