Svenska jägareförbundets jaktvårdskonsulent, Anders Nilsson, säger att man har sett flera hårlösa älgar i Vingåker. Han säger att man även sett älgar som tappat hår i Värmland för ett antal år sedan men att de klarade sig bra trots det.
– Det verkar vara väldigt olika i olika delar av länet. Man har upplevt förhöjd dödlighet på flera håll men det ser inte ut att vara samma symptom. I Vingåker har man sett hårlösa älgar men de har inga skador eller stora sårbildningar.
Anders Nilsson säger att det enbart är en eller två hårlösa älgar som skjutits i Vingåker.
– Hårlösheten i sig är inget skäl till avlivning av djurskyddsskäl så länge de inte uppenbart mår dåligt.
En förklaring till älgarnas hårlöshet kan vara älglusflugan och den varma sommar som var förra året.
– Det man kan tänka sig är att insekterna och parasiterna verkar ha haft ett väldigt gynnsamt år. De ser ut att ha varit väldigt talrika i höst. Vilket är grundorsaken till att problemet har uppstått, säger Anders Nilsson.
Han säger att årets älgstam inte borde påverkas av älglusflugor och andra parasiter men att det kan komma att bli färre älgar nästa år.
– Älgarna kalvar under maj månad så de påverkas sannolikt inte. Möjligtvis att kalvarna som föds får sämre di om kon är i dåligt skick. Det som är mer troligt är att kon är så dålig att hon inte får kalv nästa år.
Något som förbryllar forskarna är att det inte verkar finnas en kontinuitet i hur älgarna drabbas.
– På vissa älgar ser vi väldigt många älglusflugor men inget håravfall. Andra älgar har kraftiga sår och älglusflugor. Frågan är varför vissa djur tappar så mycket hår medan andra inte gör det. Då undrar man om det finns någon annan bakomliggande orsak, säger Caroline Bröjer på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Hon säger att de älgar som kommit in till laboratoriet inte har haft några sjukdomsframkallande bakterier eller visat tecken på infektioner. Nu arbetar SVA med att komma fram till varför älgarna drabbats som de gjort och teorierna till varför de reagerar så olika är många.
– Det kan skilja sig i känslighet och vara individbaserat. Eller så har älglusflugorna kläckts en viss tid som har påverkat.