Personer som kommer från ett land utanför EU/EES och vill studera vid ett svenskt lärosäte måste betala för studierna. För några år sedan betalade den amerikanska kvinnan drygt 170000 kronor för en kandidatutbildning i matematik vid Mälardalens högskola. Universitetskanslersämbetet, UKÄ fann emellertid att utbildningen inte höll måttet och studenten krävde därför pengarna tillbaka från högskolan. Högskolan ville dock inte betala tillbaka några pengar med hänvisning till att det inte fanns något stöd i bestämmelserna för återbetalning på grund av bristande utbildningskvalitet. Studenten stämde då högskolan vid Västmanlands tingrätt.
Den 14 juni 2016 gav tingsrätten studenten rätt och enligt domen skulle högskolan återbetala hela beloppet för utbildningen. Mälardalens högskola överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt som också gav studenten rätt i sin dom som kom den 6 april 2017. Men till skillnad mot tingsrätten tyckte hovrätten att studenten endast skulle få tillbaka hälften av beloppet eftersom studenten ändå haft viss nytta av undervisningen. Både Mälardalens högskola och studenten överklagade hovrättsdomen till Högsta domstolen, HD som nu ger prövotillstånd i målet och vars avgörande kan få stor betydelse även för landets övriga lärosäten.
– Det här är ett principiellt viktigt mål för både betalande studenter och högskolesektorn, så det är bra att det nu ska prövas i högsta instans. Målet handlar ytterst om vilket ansvar som staten har när den säljer en undermålig tjänst till enskilda, säger Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa som företräder studenten, i ett pressmeddelande.