Du har plockat upp din resväska från rullbandet och beger dig mot ankomsthallen. Du passerar genom tullområdet och blir för en gångs skull invinkad till ett av de där små rummen. En artig tulltjänsteman ber att få se på din mp3-spelare. Du räcker över den och tjänstemannen kollar igenom den, flinar åt din musiksmak men lämnar sedan tillbaka den eftersom du laddat ner alla låtar lagligt.
Nej, så får det inte gå till – inte än och kanske aldrig. Men förslaget finns på den önskelista som amerikanska film- och musikbolag lär ha överlämnat till Bush-administrationen inför förhandlingarna om ACTA.
Anti-Counterfeiting Trade Agreement är ett handelsavtal i fosterstadiet mellan EU, USA, Japan, Australien och Mexiko. Arbetet med en gemensam lagstiftning påbörjades för ungefär två år sedan, förväntas vara klart vid årets slut och handlar om upphovsrätt, varumärken, fildelning – det som berör immateriell egendom.
Det finns två huvudsakliga problem med ACTA. Det första är hemlighetsmakeriet. Startpunkten för förhandlingarna godkändes av EU:s jordbruksministrar(!). Beslutet var en så kallad A-punkt: Det klubbades igenom utan diskussion och protokollet anger inte vad frågan handlar om. Själva processen är hemlig eftersom alla handlingar och möten är sekretessbelagda. Och det blir naturligtvis svårt för enskilda länder att sätta sig på tvären när avtalet väl är färdigredigerat.
Det andra problemet handlar om innehållet. Av allt att döma – den information som trots allt läckt ut – diskuteras långtgående åtgärder för att komma åt fildelning och piratkopiering. Internetleverantörer kan bli skyldiga att stoppa all olaglig fildelning och stänga av olydiga användare. Tullen kan få nya arbetsuppgifter liknande dem som beskrevs i inledningen. Patenträtten kan förstärkas så att vissa billiga mediciner blir olagliga. Gissa vilka kontinenter som blir lidande.
Vad som blir verklighet är förstås osäkert. Just nu ligger förhandlingarna på is eftersom den nya amerikanska administrationen behövt lite tid för att sätta sig in i frågan. Men oroande är att Obama av säkerhetsskäl vill att förhandlingarna även fortsättningsvis ska vara hemliga.
En annan oroande faktor är att företag som till exempel IBM, Time Warner och Pfizer har tillträde till processen i egenskap av ”rådgivare”. Kan vi inte bara kalla det lobbyism gränsande till korruption?
Rätten till egendom och ägande är fundament som den fria, kapitalistiska världen vilar på. Lagar om upphovsrättigheter handlar om inget mindre än egendomsrätten. Nog borde öppenheten kring diskussioner om dessa frågor vara maximal. Vem som rätteligen äger vad kan och bör inte avgöras i slutna rum. Och storföretagarintressen har ingen moralisk dignitet i frågan.