Historiens vingslag svävar över Låsta

För 390 år sedan steg drottning Kristina ur sin kungliga vagn och gick in för att äta middag. Det hade varit en lyckad jaktdag vid Låsta säteri. Några år senare stod Karl XII i stora salongen och undertecknade en köpehandling. Pergamentet med sigill finns fortfarande bevarat. Numera bor Christina och Johan Wetterberg här.

Hönsen levererar ägg varje dag i olika färger.

Hönsen levererar ägg varje dag i olika färger.

Foto:

Övrigt2017-10-07 10:00

Säteriet började byggas i början av 1600-talet och byggts om många gånger sedan dess. Det är inte förrän vi får se de vackra takmålningarna i vardagsrummet och i två sovrum som vi förstår att huset verkligen är jättegammalt. De tjocka timmerstockarna är målade i slingrande mönster i gråblå och gråröda nyanser.

– Vi hade en konservator som var här för att se om hon kunde restaurera målningarna i ett av rummen. Hon höll på en hel dag med några kvadratcentimeter och vi insåg att det inte skulle bli ekonomiskt möjligt. Hon insåg nog det själv också för det kom aldrig någon offert, säger Christina.

330 kvadratmeter i ett plan kan låta mycket men huset känns inte extremt stort, kanske på grund av att takhöjden är något lägre än dagens standard. Fönstren är ganska små men ljusinsläppet är ändå bra tack vare att det finns många fönster och i alla rum. I exempelvis entrén ser man rakt igenom huset till baksidan där fåren går och betar strax utanför.

– Men när barnen bodde hemma och maten var klar så hände det att vi skickade sms och talade om att det var dags att äta. Det är 50 steg mellan köket och sovrummet längst bort, berättar Johan.

Första året på Låsta tog Johan tjänstledigt för att röja och renovera. Det fanns mycket att ta tag i, kvällar och helger hade inte räckt till för att göra huset i ordning som familjen ville ha det.

– Köket behövde byggas om helt och hållet. Vi hade en ritning för hur det skulle se ut i det rum som redan var kök, det låg mot norr. Men snickarna som skulle göra jobbet vägrade följa ritningen och föreslog att lägga köket på motsatt sida, mot söder, för att få mer ljus och utsikt. Den idén är vi mycket glada för i dag. Gamla köket blev ett sovrum i stället, berättar Christina.

Men det känns skönt att det inte är en släktgård som vi har kravet på oss att föra vidare till nästa generation. När vi känner att vi inte orkar länge kan vi sälja utan dåligt samvete.

Det var tolv år sedan och nu har köket byggts om en gång till och blivit dubbelt så stort med kakelugn, öppen spis, vedeldad spis och en stor gasspis att laga maten på. En inbyggd bokhylla fylld med kokböcker avslöjar matintresset.

– Ja, vi gillar att laga mat från grunden och provar gärna nya rätter. Den senaste tiden har det blivit mycket kräftor eftersom vi har förmånen att kunna köpa färska från en kompis. Och nu är det mat med svamp och snart blir det lamm. Vi gillar att umgås och ha middagar med vänner. Vi har ju plats för många och det är trevligt att ha fest, säger Johan.

Att möblera 330 kvadratmeter var inga större problem. Den förra ägaren hade lämnat en del, huset de flyttade från var också stort och många ärvda möbler som tidigare inte riktigt hade passat in fick en naturlig plats på Låsta.

– Johans ärvda golvklocka från 1855 blev perfekt i hörnet i vardagsrummet. I förra huset kom den inte till sin rätt, men här är till och med det tickande ljudet behagligt att lyssna på när man ligger i soffan och myser framför den öppna spisen, säger Christina.

Alla byggnader som finns på säteriet har renoverats efterhand och 2008 kunde paret förverkliga ytterligare en dröm – att öppna ett gårdshotell med 13 rum och 40 bäddar. Magasinet är dessutom renoverat till festlokal och hyrs ut sommartid, ofta till bröllop. Nästa sommar är redan fullbokat.

– Vi trivs verkligen här, det är på landet, bara fem minuter till närmaste affär och nära Strängnäs. Men det känns skönt att det inte är en släktgård som vi har kravet på oss att föra vidare till nästa generation. När vi känner att vi inte orkar länge kan vi sälja utan dåligt samvete.

Låsta säteri

Låsta säteri: Ursprungsbyggnaden är från 1600-talet. Kallas ibland för drottning Kristinas jaktslott eftersom hon bodde på säteriet när hon jagade i trakten.

Yta: Huvudbyggnad på 300 kvadratmeter.

Här bor: Johan och Christina Wetterberg. Sönerna Markus och Lucas har nyss flyttat hemifrån.

Djur: Burmakatterna Hootie och Nintendo, höns, fem får och en häst.

Jobbar: Christina arbetar i Sparbanksstiftelsen Rekarne och Johan är konsult i bredbandsfrågor i Enköpings kommun. Tillsammans driver de Låsta gårdshotell, som är byggt i halva ladugården. De har även uthyrning av det gamla magasinet, som renoverats om till festlokal.

Säteri: Fram till 1800-talet var säterier skattebefriade, och ett privilegium för adeln. (Källa: Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!