Höjt snittbetyg för Eskilstunas niondeklassare: "Väldigt positiv utveckling"

Betygen för eleverna i årskurs nio i Eskilstunas kommunala grundskolor har ökat rejält, liksom andelen elever med gymnasiebehörighet.– Det är en väldigt positiv utveckling, säger Hans Ringström, skolchef för grundskolan.

Allt fler elever i Eskilstuna har anledning att känna sig nöjda med sina betyg.

Allt fler elever i Eskilstuna har anledning att känna sig nöjda med sina betyg.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-01-19 17:45

Det genomsnittliga meritvärdet för eleverna i årskurs nio under läsåret 2017/2018 ökade från 205 till 216.

Det framgår av statistik som presenteras i barn- och utbildningsnämndens andra delårsrapport för året. Där framgår också att andelen elever med betyg i alla ämnen har ökat från 65,2 till 70,0 procent.

Förklaringen till förbättringen är enligt rapporten att grundskoleledningen och personalen ute på skolorna haft ett förstärkt fokus på att öka just kunskapsresultaten.

– Det finns de som säger att det är betygsinflation men det stämmer verkligen inte. Det är en korrekt betygssättning. De höjda resultaten är en följd av att vi har jobbat hårt med en kvalitetshöjning i undervisningen. Det i sin tur hänger ihop med vår strävan att öka andelen elever som är behöriga till gymnasiet därför att det är den enskilt viktigaste frågan, det är där vi har kraftsamlat, säger Hans Ringström.

Andelen elever som har behörighet till gymnasiet ökade från 74,6 procent föregående läsår till 80, 57 procent 2017/2018. Det är den högsta siffran i Eskilstuna kommun under den senaste femårsperioden.

– Det gör oss väldigt stolta och visar att vårt riktade fokus har gett full effekt.

När det gäller gymnasiebehörigheten finns dock stora skillnader mellan skolorna med ett spann på 63 procent (Stålforsskolan) till 94 procent (Tegelviken) mellan lägst och högst andel behöriga.

– Här finns det anledning att analysera och titta på vad som behöver göras. Och visst, vi kan egentligen inte vara nöjda förrän samtliga elever är behöriga till gymnasiet. Men vi kan vara väldigt nöjda med den positiva utvecklingen. Den visar att vi har ett väldigt bra ledarskap samt duktig och klok personal ute på skolorna, säger Hans Ringström.

Ekonomiskt är bilden inte fullt lika ljus, trots att skolverksamheten visar ett visst överskott jämfört med budget.

Barn- och utbildningsnämnden prognos för helåret 2018 pekar mot ett underskott på 27,6 miljoner kronor. Orsaken är enligt nämnden ökade kostnader för tilläggsbeloppet på 39,4 miljoner kronor (totalt 79,4 miljoner för helåret 2018), det vill säga stöd till elever med särskilda behov.

– Någonstans måste pengarna tas men skolverksamheten kommer inte att påverkas, säger Monica Yngelöv Krantz, ekonomichef på förvaltningen.

Barn- och utbildningsnämndens budget för 2018 omspänner totalt 2 368 miljoner kronor.

Meritvärden i årskurs 9

Djurgårdsskolan 235,8

Faktoriet 238,0

Gökstensskolan 241,1

Skiftingehus 212,3

Skogstorpsskolan 208,5

Stålforsskolan 187,6

Tegelviken 247.0

Årbyskolan 202.6

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om