Andelsträdgården, som innebär att kunder i förväg får köpa en del av årets odling, lanserades i fjol. Antalet andelsägare uppgick då till 32. Hittills i år har ett 50-tal andelar sålts och målet är 60.
En annan nyhet är att det lokala bryggeriet Stränge Brewing flyttar sin servering från Aspö till Hornudden. Serveringen kommer att vara öppen torsdag till lördag under juli månad.
‒För oss är det en jättestor grej. Vi har inte mäktat med att ha öppet så många kvällar förut. Nu kommer de med sina gäster till oss, säger Karin Sjöstedt.
Hon driver tillsammans med sin make Mats Sjöstedt den miljöcertifierade trädgården med kravmärkt restaurang, café och gårdsbutik.
I år gör de dessutom en långsiktig satsning på företagets fruktträdgård genom att plantera drygt 500 äppelträd. Ett stipendium har gjort det möjligt att hägna in ett område där träden ska planteras så att de får vara ifred för vilt.
Andelsägarna i andelsträdgården tecknar sig för en ekologisk grönsakslåda i veckan under perioden juni till oktober. En låda innehåller vanligtvis bland annat tomater, potatis, gurka, zucchini, lök och betor. Totalt blir det 20 lådor till ett pris av 6000 kronor som betalas i förväg. Man kan välja att inte få någon låda under juli, men då blir priset per låda något högre. Nytt för i år är att det även finns en vårlåda under april och maj. Innehållet i den är örter, sallat, gurka och annat som skördas i växthus och tunnel. Kunden får lådorna levererade till ett av Hornuddens utlämningsställen i Strängnäs, Enköping eller Mariefred.
Andelsträdgården innebär att företaget och kunderna delar på riskerna och möjligheterna med odlingen. Förra året gjorde till exempel det torra vädret att det blev mycket zucchini och purjo, men inte så mycket broccoli och blomkål som planerat.
Hornudden har även frivilliga arbetsdagar för andelsägare och träffar där man bara umgås. Det finns en Facebookgrupp där andelsägare får löpande information.
‒I gruppen kan man dela med sig av recept och tipsa varandra om hur man kan ta vara på grönsakerna, säger Michaela Paul som sköter administrationen kring andelsträdgården.
Hon blev själv andelsägare förra året eftersom hon ville ha svenska, ekologiska grönsaker.
‒Det var en omställning - i alla fall för mig och min familj. Man får utgå från vilka grönsaker man får och laga mat utifrån det. Man får passa lådan som kommer varje vecka. Det blir inte att man går och handlar bara för att man känner för det.
Enligt Karin Sjöstedt är visionen är att om några år kunna förse 200 familjer i området Eskilstuna-Strängnäs-Enköping med ekologiska grönsaker.
‒Det är viktigt att ha en nära relation till konsumenten, säger hon.