Det var dock nära att familjen Balwas husbygge blev av i ett annat bostadsområde på Tosterön. I sista stund scannade de av tomtmarknaden på nytt och fattade ett slutgiltigt beslut.
‒Vi tittade bland annat på tomt i det nya området Enhammarshöjden, på andra sidan Tosteröskolan. Där var det riktigt nära att det blev affär, men vi ringde runt en sista gång och sonderade terrängen och då fanns en sista ledig tomt på Mjölkörtsvägen. Det var läget som avgjorde, med närhet till dagis och förskolor samt att det är promenadavstånd in till centrum. Dessutom är det här en bra och solig tomt, säger Blazej Balwa när vi ses hemma i familjens snart färdiga villa.
2010 tog arbetet Blazej Balwa och hustrun Barbara Balwa från Polen till Sverige och paret bosatte sig i Strängnäs kommun. Blazej Balwa är utbildad kemiingenjör och jobbade en tid som produktionschef på destilleriet i Åkers styckebruk. Paret bodde också där i två år, innan flyttlasset gick till Strängnäs. Nioåriga dottern Beata och treåriga sonen Artur går på skola och förskola på Tosterön.
‒Vi trivs väldigt bra i Sverige och innan vi byggde huset hade vi en väldigt bra lägenhet på Ringvägen, säger Blazej Balva som för flera Strängnäsbor är ett välbekant ansikte i basketkretsar och som gruppträningsinstruktör.
Paret Balwa, som länge hade funderat på att bygga ett eget hus, tittade under flera år på olika boendevarianter.
‒Först var vi inne på att köpa en lägenhet, sen började vi titta runt på den befintliga husmarknaden. Allt vi gillade var väldigt dyrt och många objekt krävde också väldigt mycket arbete, så vi började titta på tomter i stället.
Sommaren 2016 köpte de tomten på Mjölkörtsvägen, strax nordost om Karinslundsskolan och i mars i år togs det första spadtaget. Huset är en modell i L-form från Fiskarheden, med omritad planlösning efter familjen Balwas önskemål. I höstas kunde familjen Balwa flytta in.
‒Innan vi satte i gång läste jag på ordentligt och kollade runt med husentreprenörer och hantverkare. Vi ville göra många ändringar och hade en lång dialog med husföretaget om: hur mycket kan vi ändra och hur påverkar det priset?
Schaktarbetet lejdes ut och huset köptes som klart utvändigt med stomme, ytterväggar, tak och fönster. Plattan gjorde Blazej Balwa själv, liksom rörläggning och isolering. Allt arbete inne i huset har han också lagt åtskilliga timmar på.
‒Vi föll för ett hus med L-form, då vi kom fram till att det skulle vara mest trivsamt. För oss är köket och de intilliggande gemensamhetsytorna de viktigaste platserna i huset, därför får de också gott om utrymme.
Bottenvåningen, med en boyta på 106 kvadrat, har förutom kök och vardagsrum även tvättstuga, badrum, kontor och gästrum. Rymden i vardagsrummet påminner om att stiga in i en katedral, då det är frihöjd upp till taknocken. Den 70 kvadrat stora övervåningen, som ännu inte är färdigställd, kommer att rymma tre sovrum, badrum och ett allrum.
‒Det blev verkligen bra och det känns större än när jag satt och ritade huset, säger Blazej Balwa.
Innan husbygget startade byggde Blazej Balwa ett större fristående garage på tomten.
‒Det var en bra lärdom och det gav bra skydd när det stora arbetet väl drog i gång. Nu hade vi också en väldig tur med att det blev en torr sommar och vi har varken spräckt budgeten eller blivit försenade med bygget.
Vilka är dina bästa råd till den som vill bygga hus i egen entreprenad?
‒Var ute i god tid och gör "hemläxan". Lyssna runt med hantverkare och branschfolk och ställ frågor. Det finns inga dumma frågor. Lägg upp en strategi och ha klart från början hur slutresultatet av bygget ska bli. Kolla runt och välj lokala hantverkare som känns bra. Gör en trovärdig budget och ha med i kalkylen att allt kanske inte går som planerat.