Huskurage är en ideell förening med målet att förebygga och förhindra våld i nära relationer. Tanken är att ge grannar verktyg att agera vid misstanke om att någon far illa. Information om policyn sätts upp i trappuppgångar och innehåller råd och rekommendationer om hur man ska agera och när man ska ringa polisen.
En rad kommuner och ett stort antal bostadsbolag har antagit föreningens policy och dit hör nu även Eskilstuna Kommunfastigheter.
– Vi gör detta för våra hyresgästers trygghets skull. Vi vill att man ska känna sig trygg i bostaden men även i trapphuset och tvättstugan, säger Susanne Carlsson, HR-chef på Kommunfastigheter.
[bild nr="2"].
Huskuragekonceptet kommer att kopplas ihop med Kommunfastigheters egen modell av förebyggande trygghetsarbete.
– Det innebär att vi uppmuntrar boende att hälsa på varandra i områden och trapphus för att minska anonymiteten och stärka gemenskapen. Om man lär känna sina grannar är det lättare att agera när något väl händer inne i en lägenhet, det sänker tröskeln för att ingripa.
Information om vad Huskurage innebär kommer att spridas via lappar i bolagets fastigheter, men även på vykort som delas ut till alla hyresgäster.
Beslutet att gå med i Huskurage har föregåtts av samråd med bland annat polisen.
– Det har funnits en del diskussioner och betänkligheter som gjort att vi skruvat lite i Huskurage modell. Det är inte meningen att hyresgästen ska utsätta sig för onödiga risker. Därför säger vi att man i första hand ska ringa polisen vid akuta eller hotfulla situationer. I andra hand kan man ringa på hos grannen, om man känner sig trygg med det. Man gör det man kan för att ingripa helt enkelt, säger Susanne Carlsson.
Det är inte meningen att hyresgästen ska utsätta sig för onödiga risker.
Susanne Carlsson, Kommunfastigheter
Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning har i flera år drivit frågan om att det kommunägda fastighetsbolaget ska införa policyn.
– Det är ett efterlängtat besked och bra agerat av Kommunfastigheter, säger Lisa Friberg (S), ordförande i jämställdhetsberedningen.
– Det allmännyttiga bostadsbolaget bidrar nu till att öka tryggheten för människor i allmänhet och för kvinnor i synnerhet. Det är jättebra. Nu hoppas vi så klart att andra bostadsbolag gör detsamma.
På kvinnojouren Moa i Eskilstuna välkomnar man också att Huskurage införs.
– Från vår horisont är det bra. Det förstärker motivationen att knacka på eller ringa för att uppmärksamma om man tror att våld försiggår, säger Moas ordförande Gunilla Lange.