Inom kristendomen firas Jesu födelse den 25 december och dagen inleds i kyrkan med julotta. Det är den gudstjänst som hålls tidigt på juldagsmorgonen. Julgudstjänsterna, som julottan och midnattsmässan, spreds under medeltiden. Ottan har sitt ursprung i de bönestunder som firades före gryningen.
Julottan inleddes redan vid 04-tiden och var förr om åren ett måste för alla som kunde lämna sitt hus, men någon måste vara hemma och passa ljusen och elden som brann och förbereda maten för gårdens folk när de kom tillbaka från kyrkan.
Färden till kyrkan var högtidlig. Den bästa släden och de finaste seldonen togs fram. Klangen från hästarnas bjällror i den mörka julnatten och de brinnande facklorna som man bar för att lysa sig genom skogen gjorde julottefärden till en av årets stora händelser. Facklorna samlades i stor hög på kyrkbacken där frusna ottebesökare kunde värma sig innan man gick in i kyrkan.
Om färden till kyrkan var värdig, blev hemfärden ofta brådstörtad och stökig. Det ansågs att den som kom hem först från kyrkan på juldagen först också skulle vara den förste att få skörden bärgad under den kommande sommaren. Detta ledde till kappkörning, tjo och tjim.
Efter den långa julaftonen, de få timmarnas sömn och morgonens julottefärd behövde alla vila. Juldagen var av tradition en stilla dag. Alla höll sig hemma och inget fick störa stillheten.
Julottan har tilltagit i popularitet de senaste åren och på landsbygden går många i kyrkan tidigt på juldagsmorgonen medan midnattsmässan är populär i storstäderna.
I stora delar av den kristna världen firas jul den 25 december men i Sverige har vi en tradition att fira aftnarna, alltså att börja redan kvällen innan högtidsdagen. Därför firar vi julafton dagen innan den 25:e. På samma sätt firar vi påskafton och midsommarafton.
Inom ramen för det sekulära firandet i Sverige har inte juldagen haft så stor betydelse men när många lever med skilda föräldrar har juldagen blivit allt viktigare. Många delar upp firandet och träffar en del av släkten på julafton och den andra på juldagen.