Statistiken över antalet anmälda brott förra året visar på både en ökning och minskning när det gäller anmälda brott. Hur det ser ut beror helt på vilken brottstyp det gäller och varifrån i landet man vill granska statistiken.
I riket som helhet har till exempel antalet våldtäktsanmälningar ökat. Ökningen finns också i Strängnäs och Flen, men inte i Eskilstuna.
‒De anmälda sexbrotten tilltar i hela länet och följer den nationella bilden. Vi hade ett trettiotal fler våldtäktsanmälningar i Sörmland förra året, från 183 till 215, säger Mikael Backman polisområdeschef i Sörmland.
Mikael Backman berättar att polisen inte går efter siffror på samma sätt som BRÅ, utan att man utgår från polisens utredningssystem när man följer statistik och gör analyser. Enligt honom finns det flera problemområden i de norra länsdelarna men också sådant som tyder på en positiv utveckling och framsteg.
Mikael Backman säger till exempel att karaktären på de våldtäktsanmälningar som görs är mycket olika. Det kan handla om sexbrott mot barn eller vilket är vanligt, våldtäkter inom relationer.
Överfallsvåldtäkter däremot är sällsynta, sägare han.
Han tycker också att det är bra att våldtäktsanmälningarna har ökat i takt med att samhällets tolerans mot sådana brott har minskat, kanske i takt med #metoo-kampanjen och en ökad debatt om jämställdheten.
‒Det som är bra är att vi kan skaffa oss en ännu bättre bild då. Det som är mindre bra är att våldtäkter ofta är väldigt svårutredda. Många våldtäkter anmäls efter en lång tid, säger Mikael Backman.
Några siffror som sticker ut tydligt i BRÅ:s statistik är stöld-, rån- och häleribrott.
Mikael Backman är mycket medveten om det och konstaterar att man har haft stora problem med internationella organiserade kriminella ligor. De rör sig snabbt över mycket stora geografiska områden och är oerhört svårfångade. Oftast handlar det om bostadsinbrott på landsbygden eller bilbrott, säger han. Ligorna har också haft vissa "ankarplatser" i länet.
Ankarplatser?
‒Ja det är en del platser i Sörmland som de har använt som utgångsplatser. Men förra året har vi inte sett så många sådana i vårt län.
De internationella ligorna är mycket besvärligare för polisen än de lokala kriminella.
‒De är lättare för oss att hantera, att hålla koll på, säger Mikael Backman.
Vad gäller framtiden hoppas polischefen att polisen ska kunna jobba mer förebyggande än vad man hinner just nu.
I dag är inflödet av brott så stort, och en stor del av brottsligheten så svårutredd, att man helt enkelt inte hinner med, konstaterar Mikael Backman.