Janne är tålmodig och obstinat på samma gång

Det tar en stund innan man får ihop trådarna efter att träffat Janne Lundell. Jans tankar far liksom åt många håll samtidigt.
– Jag har kanske en vildhjärna. På det sättet blir man lite jobbig i andras ögon. Det blir fel ibland. Men förstås också många rätt.

Övrigt2012-02-20 06:03

Janne Lundell växte upp i Bergslagen, bodde ett tag i Skåne och kom till Eskilstuna för snart 40 år sedan. Den västmanländska dialekten har han dock kvar.

För ett par år sedan slutade han jobba efter många år på Volvos verkstadsgolv. Han tycks vara en person som går lite ”mot strömmen”. Han har till exempel hela sitt yrkesverksamma liv valt att arbeta 75 procent för att kunna ge de fyra barnen – nu vuxna – mer av sin tid. Med mindre slantar i plånboken har familjen valt bort mobil, bil och tv (för tillfället i alla fall) och han har tyckt mycket om att laga mat från grunden med barnen.

Nu är det barnbarnen som får mer av hans tid.

Genom åren har också intresset för böcker, konst, historia och släktforskning fått utrymme. Och idrott.

Eget idrottande?
– Jag var snabb som barn, friidrottade en del. Sprang till exempel 60 meter på 7,4 och jag spelade seniorfotboll i division 3 redan som 15-åring. Men sen fick jag tyvärr en ryggskada och fick tidigt lägga idrottandet på hyllan.

Men även om Janne Lundell haft kroppsliga bekymmer genom åren – och har fortfarande – har filosofin varit att hålla igång, träna och åter träna för att hålla krämporna så långt ifrån sig som det bara går. Det tycks han gjort med framgång.

Han gjorde till exempel en vandring genom hela Europa som 20-åring några år efter ryggskadan. Han var ute i ett helt år och försörjde sig med ströjobb längs vägen.

– Min äldsta dotter är i dag ungefär lika ”tokig” som jag var då. Gillar också utmaningar. Hon drog till exempel till Tyskland för att bli världsmästare i gymnastik…

– Och min fru Astrid ska gå pilgrimsvandringen i Spanien med en väninna nu när hon snart går i pension.

Hur tycker du det är att vara pensionär?
– Jätteskönt. Man kan sova hur länge man vill, äta frukost så länge man vill, läsa tidningen så länge man vill… Ta dagen som den kommer helt enkelt. Sen har jag maten färdig när min fru vaknar. Hon jobbar natt.

Janne Lundell bjuder oss till Fröslundaskolans gymnastiksal när vi ska göra födelsedagsintervjun. I Fröslunda bor och trivs han. Och han är fortfarande ledare hos Syrianska föreningen. Han leder fotbollsgrupper med barn flera dagar i veckan. Och han sysslar med något som han kallar fotbollsworkout, eller dansa med boll.

Berätta mer?
– Idén kommer ursprungligen från fotbollslag som till exempel holländska Ajax. Kolla hur tekniskt duktiga de är. Det behöver vi mer av inom svensk fotboll. Det har också kommit hit, i Göteborg till exempel har man utarbetat en modell för att lära ut mer teknisk fotboll.

Janne Lundell visar med bollen: höger, vänster, höger vänster, rulla till höger, rulla till vänster, fram och tillbaka, hit och dit, som en dans, foten ovanpå bollen, passning, med takt och känsla…

I Eskilstuna tycker han dock inte han fått så stort gensvar även om han kört modellen – i alla fall som uppvärmning – i 3-4 år i sina fotbollsgrupper.

– För mig hänger allt ihop på något sätt. Att lära genom att läsa, att lära genom att se bilder och visualisera och att lära genom att härma. Därefter är det bara att öva, öva, öva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om