Jimmy Jansson om miljonskadeståndet: Rent vatten kostar

Beskedet att Eskilstuna dömts att ersätta Rossviks säteris ägare Carl von Celsing med 48,5 miljoner kronor kom inte som någon direkt överraskning för kommunen. Det är tveksamt om domen kommer att överklagas.

Rossviks säteri.

Rossviks säteri.

Foto:

Övrigt2017-09-21 06:12

‒Det var ganska väntat och vi har tagit höjd för det i budgeten, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under onsdagen dömde Mark- och miljödomstolen i Nacka – för andra gången – Eskilstuna kommun till att ersätta Rossviks ägare Carl von Celsing för de förluster kommunens beslut om vattenskyddsområde inneburit. Skadeståndet uppgår till 48,5 miljoner kronor plus ersättnings för Carl von Celsings rättegångskostnader med drygt 400 000 kronor.

Summan motsvarar en tredjedel av det överskottsmål på nästan 150 miljoner kronor som kommunens politiska majoritet satt upp för 2018 för att klara de omfattande investeringar Eskilstuna står inför. Eller nästan lika mycket som de 55 miljoner kronor som enligt planerna satsas på grundskolelokaler nästa år.

Jimmy Jansson verkar dock ta det med ro.

‒Det kan låta som hiskeliga pengar. Men utslaget över många år och hur många som behöver vatten, alltså typ, alla är det rimligt. Det kostar att ha rent vatten, och det påverkar omgivningen där man tar det ifrån. Det här är inget som kommer att märkas för Eskilstuna i stort eller för dem som konsumerar vatten. Det kommer inte påverka vår förmåga att bygga till exempel skolor och äldreboenden.

‒Visst är det roligare att slippa betala. Men när nu rättsväsendet har bestämt att det inskränker på näringsidkares rättigheter är det bara att bita i det sura äpplet och vara glada att vi har rent vatten i kranen. Det är många kommuner som sitter i samma sits.

Det är oklart om kommunen kommer att överklaga domen.

‒Vi har inte diskuterat det än. Först måste vi läsa igenom domen och se om det är meningsfullt att driva en rättslig process. Men jag har för mig att domen var ganska tydlig förra gången, så det är tveksamt.

Vattenskyddsområdet tvingade också Eskilstuna att köpa loss Ryningsbergs säteri i närheten av Rossvik för knappt 49 miljoner kronor.

‒Skillnaden där är att vi kan stycka av och sälja delar av marken och förmodligen få tillbaka en hel del pengar, säger Jimmy Jansson.

Carl von Celsing är nöjd med utslaget, som är princip samma som i den dom som ogiltigförklarades för ett år sedan.

‒Det är jättebra att vi har två så samstämmiga domar om samma sak, säger han.

‒Därmed känns det ju som det är väl genomgånget. En sådan här dom är bra för äganderätten.

Detta har hänt

I februari 2014 beslutade Eskilstuna kommun om ett vattenskyddsområde kring Hyndevads ytvattentäkt. Beslutet innebar att Carl von Celsing inte kunde fortsätta med sin potatisodling på Rossvik.

Ett år senare stämde Rossviks ägare kommunen och krävde en ersättning på 48,5 miljoner kronor plus ränta från 31 mars 2014 tills betalning skett.

I maj 2016 meddelade Mark- och miljödomstolen i Nacka att rätten gick på Carl von Celsings linje och att Eskilstuna kommun skulle betala potatisodlaren Carl von Celsing 48, 5 miljoner kronor i skadestånd.

Kommunen överklagade till Mark- och miljööverdomstolen som i juli 2016 underkände domen eftersom en av nämndemännen inte hade rätt att delta i det juridiska beslutet.

Mark- och miljödomstolen i Nacka fick göra om rättegången. Den nya domen som kom under onsdagen är i princip densamma som den första.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!