– Jag råkade ut för flera svåra skador. Hjärnskakning, ett söndertrasat knä, en axel som hoppade ur led och blev aldrig helt bra, säger han när vi träffas på äldreboendet Tunagården där vistas sedan drygt tre år tillbaka.
Känt Eskilstunanamn
Lange är ett namn som intimt förknippas med däckverkstaden på Torshällavägen. Pappa Petrus flyttade hit från Örebro och startade firman där Karl-Erik och hans tre bröder naturligtvis fick anställning.
– Jag började som gummireparatör 1945, men hade fuskat som springpojke i unga år. Mellan 1935-40 åkte jag ut och in i det militära och från 1940 till 45 jobbade jag som metallarbetare på BM.
Vid sidan om familjeföretaget handlade mycket om idrott. Karl-Erik slutade med fotbollen och blev i stället en intresserad skidåkare och orienterare. Dessutom utbildade han sig till gymnastikledare vid Lillsved och ledde övningar i Läroverkets gymnastiksal. Allt under IFK Eskilstunas blåvita flagga.
Han byggde också en sommarstuga i Näshulta där han tillsammans med bortgångna hustrun Barbro tillbringade många sköna somrar.
Ett annat stort intresse hos Karl-Erik Lange var teckning. På väggen i hans rum hänger flera alster:
– Där är Petrus och där hänger morsan, skrattar han och pekar på två mycket välgjorda och detaljrika blyertsteckningar.
Numera är dock både synen och hörseln nedsatt varför han får nöja sig med att följa utvecklingen i världen via televisionen:
– Minnet är heller inte det bästa, tillägger han.
På Tunagården tas han väl om hand. Däremot saknar han möjligheten att komma ut:
– Min brorsdotter Gunilla brukar ta med mig ut till Sundbyholm och Hjälmaresund och det är trevligt. Frisk luft får man annars ta sig på våra balkonger.
I morgon bjuds det kaffe och tårta på Tunagården medan det vankas middag på lokal senare i månaden.