Kokrekommendation ingen ovanlig åtgärd i kommunerna

Eskilstuna är långt ifrån den enda kommunen i landet som tvingas införa kokningsrekommendationer av dricksvatten.‒Det är verkligen inte ovanligt. De senaste fem åren har det pendlat mellan 20 och 30 tillfällen per år i Sverige, säger Christina Forslund, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-10-05 16:54

En kokningsrekommendation behöver inte vara ett mått på dålig vattenkvalitet. Vid ungefär hälften av fallen används åtgärden i förebyggande syfte, till exempel vid ett planerat ingrepp i VA-systemet i samband med planerade åtgärder på ledningsnätet.

‒Däremot är det ju alltid en olägenhet för konsumenten, säger Christina Forslund.

Det är dricksvattenproducenten som är ansvarig för att dricksvattnet i kranen har god kvalitet och är säkert att dricka, det vill säga uppfyller kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Dricksvattenföreskrifterna reglerar hanteringen av dricksvatten från att råvattnet pumpas in i vattenverket. I föreskrifterna finns bland annat krav på dricksvattenberedningen och hur distributionsanläggningen ska underhållas och skötas samt kvalitetskrav i form av gränsvärden för det dricksvatten som senare tappas ur kranen hos konsumenterna.

‒Kontrollansvaret för dricksvattenanläggningarna ligger hos den kommunala kontrollmyndigheten.

Hur länge kokningsrekommendationerna kvarstår i olika kommuner har varierat stort. När Skellefteå drabbades dröjde det fem månader innan invånarna kunde dricka vatten direkt ur kranen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om