En kokningsrekommendation behöver inte vara ett mått på dålig vattenkvalitet. Vid ungefär hälften av fallen används åtgärden i förebyggande syfte, till exempel vid ett planerat ingrepp i VA-systemet i samband med planerade åtgärder på ledningsnätet.
‒Däremot är det ju alltid en olägenhet för konsumenten, säger Christina Forslund.
Det är dricksvattenproducenten som är ansvarig för att dricksvattnet i kranen har god kvalitet och är säkert att dricka, det vill säga uppfyller kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Dricksvattenföreskrifterna reglerar hanteringen av dricksvatten från att råvattnet pumpas in i vattenverket. I föreskrifterna finns bland annat krav på dricksvattenberedningen och hur distributionsanläggningen ska underhållas och skötas samt kvalitetskrav i form av gränsvärden för det dricksvatten som senare tappas ur kranen hos konsumenterna.
‒Kontrollansvaret för dricksvattenanläggningarna ligger hos den kommunala kontrollmyndigheten.
Hur länge kokningsrekommendationerna kvarstår i olika kommuner har varierat stort. När Skellefteå drabbades dröjde det fem månader innan invånarna kunde dricka vatten direkt ur kranen.