Köksbänken i bostadsrätten sväller av fukt

Den här veckans konsumentfråga gäller en fuktskadad köksbänk i en bostadsrätt. Vad gäller om man har råkat flytta in efter en slarvig hemmafixare?

Det känns onödigt att behöva renovera ett nästan nyrenoverat kök, menar Erika som skrivit veckans läsarfråga. Köket på bilden är inte köket i texten.

Det känns onödigt att behöva renovera ett nästan nyrenoverat kök, menar Erika som skrivit veckans läsarfråga. Köket på bilden är inte köket i texten.

Foto: Stokstad/TT Vilhelm

Övrigt2017-11-30 04:47

Fråga: Jag köpte en bostadsrätt för typ ett år sen. Nu har jag upptäckt att det kommit in vatten mellan diskhon och diskbänken, så diskbänken har svällt. Jag tror att köket är renoverat 2013 men jag vet inte om det är den som ägde lägenheten innan mig som gjort det själv eller om det är en hantverkare. Jag har inga kvitton men köket är från Ikea. Vad gäller? Finns det nån garanti eller nått? Om det beror på slarv av den som satt in det, vilket jag tror att det gör, vad gäller då? Det känns så onödigt att behöva renovera ett ändå ganska nytt kök…

Erika

Svar: Eftersom lägenheten är ett privatköp så bör det vara köplagen som gäller och då är reklamationsrätten två år.

Som köpare kan man naturligtvis kontakta mäklaren och av denne få information om det är ett fel säljaren ansvarar för eller inte och därefter få information om hur man kan gå vidare.

Ofta får man rådet att kontakta en jurist och då även upplysning om att det sannolikt finns ett rättsskydd i hemförsäkringen, vilket gör att du som köpare inte själv behöver betala hela kostnaden om du vänder sig till en jurist för biträde.

Om det är så att du som köpare kan rikta reklamationen mot säljaren bör du göra det innan det gått två år efter köpet av lägenheten. Men som tidigare sagts så kan det vara till god hjälp att prata med en jurist om detta. Man kan boka ett rådgivningssamtal.

Men det är flera saker som känns oklara och som du borde kolla upp med föregående ägare först av allt.

Vem har gjort renoveringen av köket? Om det är föregående ägare, så bör du kunna reklamera till säljaren och säljaren bör kunna ta detta med sitt försäkringsbolag om renoveringen är fackmässigt gjord, om inte, så prata med jurist om hur du ska gå tillväga. Säljaren bär ansvar för dolda fel i fastighet i 10 år men när det gäller bostadsrätt har köparen möjlighet att reklamera fel inom 2 år efter köpet. Om det är en firma som gjort köksrenoveringen bör du även då reklamera till säljaren som i sin tur får klaga till utförande firma och begära avhjälpande.

Man kan alltid ta in en oberoende besiktningsman som gör en besiktning av köksinstallationen oavsett om det är säljaren eller en firma som gjort installationen ifall det blir tvist om det är en felinstallation eller inte.

Finns det någon garanti från kökstillverkaren – hur länge gäller den och vad gäller den för? Här har det naturligtvis stor betydelse att den som installerat köket har gjort enligt anvisningar från tillverkaren om garantin ska gälla.

Finns det något besiktningsprotokoll? Står det något om köksinredningen i protokollet?

När upptäckte ni felet? Var det direkt efter inflyttning eller efter några månader?

Det viktiga är att ta reda på vilken du ska rikta reklamationen till.

Hälsningar

Har du en konsumentfråga?

Varje torsdag svarar konsumentvägledningen i Eskils­tuna och Strängnäs på läsarnas frågor i tidningen.

Mejla din fråga till: redaktionen@ekuriren.se. Skriv "Konsument" i ämnesraden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om