Kommunen genomförde inga säkerhetsbesiktningar 2017

Lekplatsinspektören Jörgen Andersson har besiktat de flesta lekplatserna i Eskilstuna.– Värst är det när barn kan fastna med huvud och hals, säger han.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-03-04 06:05

Jörgen Andersson är certifierad lekplatsbesiktare. Under 2018 besiktade han drygt 90 av kommunens lekparker, alla utom de med gummiunderlag. Hans avtal med Eskilstuna kommun löper över två år och avslutas efter årets besiktningsperiod som inleds i april.

Tidigare har besiktningarna enbart utförts av kommunens egen personal, förutom 2016 då 20 lekplatser besiktades av externa inspektörer.

2017 gjorde kommunen inga lekplatsbesiktningar alls. Enligt stadsbyggnadsförvaltningen berodde det på "tillfällig resursbrist" då den egna besiktningspersonen var ledig och att den externa upphandlingen avbröts eftersom de inkomna anbuden inte kunde godtas.

2016 hittade man totalt 194 fel, nästan 300 färre fel än 2018. Inte något fel klassades då som A-fel.

– Besiktningar ska göras varje år. Det ska även finnas drifts- och underhållsplaner som visar hur de ska skötas om. Sen beror det ju på om man åtgärdar felen som upptäcks eller inte. De flesta kommuner tar åtminstone bort A-felen, som när barn kan fastna med huvud och hals eller att något riskerar att rasa, säger Jörgen Andersson.

Han är tydlig med att han utgår från samma regler som kommunen har att följa.

– Jag går efter de regler som finns och jag står för de bedömningar jag har gjort. C-fel handlar oftast om bristande underhåll, men de vet att det blir värre om de inte gör något åt det.

Vad drar du för slutsatser om underhållet av Eskilstunas lekplatser efter att ha sett nästan alla?

– Jag har sett värre. Att barn ramlar och slår sig eller till och med bryter ett ben är sådant som kan hända på en lekplats. Det gäller att få bort de riktigt farliga bristerna, säger han.

Att gatubrunnar som finns i lekplatsernas närhet ska vara säkrade är något som tycks ha gått kommunen förbi. Flera av A-felen i besiktningsprotokollen är kopplade till brunnslock.

– Det är ett krav som funnits i flera år utifrån plan- och bygglagen. Där det vistas barn ska brunnar förses med fallskydd eller låsanordning. Barn ska inte kunna lyfta eller få upp brunnslocken. Det har faktiskt hänt och är väldigt farligt.

Jörgen Andersson besiktar nästan 500 lekplatser per år och han lägger någon timme per ställe.

Vilka är de vanligaste lekplatsbristerna?

– Att de missar med fallunderlag. Det kan vara för lite material eller för hårt packat. En del har problem med röta.

Räknar du med att hitta färre fel i Eskilstunas lekparker i år?

– Ja, det hoppas jag verkligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om