Konsumentvägledarna i Eskilstuna varnar för bluffbolag

Från årsskiftet har många personer hört av sig till konsumentvägledarna i Eskilstuna angående oseriösa företag. Det är främst fem företag som sticker ut i mängden, värst är Vitality club.

Foto: Karlsson Veronica

Övrigt2019-03-30 09:33

Konsumentverket har sedan januari 2018 fått in drygt 250 anmälningar. Av dessa är 183 mot företaget Vitality club. Under de tre första månaderna 2019 har 112 anmälningar kommit in till Konsumentverket. Över hälften, 64 stycken, gäller Vitality Club. Siffrorna visar att anmälningarna ökar mot det oseriösa bolaget.

– Många har bara fått en faktura helt plötsligt. En man som jag pratade med härom dagen hade fått en i början av mars på över 3 000 kronor. Nu i dagarna kom en till som var på 4 388. Så det handlar om väldigt mycket pengar, säger Christine Fransholm, konsumentrådgivare på Eskilstuna kommun.

Folk har hört av sig till Eskilstuna kommuns konsumentvägledare om varor som levererats med krav på betalning trots att inget beställts. Fakturor på tusentals kronor har kommit trots att inget varken beställts eller levererats. Andra har lurats till kostsamma "prenumerationer”, trots att de inte vet om att de tecknat en.

– Ett par av dem har nämnt att de varit inne och kanske svarat på någon undersökning eller enkät på facebook. Därefter har de blivit uppringda och erbjudna provpaket. Det har sagts att det varit gratis eller till en låg portokostnad. Inget om att en prenumeration fortsätter därefter och blir väldigt mycket dyrare, förklarar Christine Fransholm.

På två månaders tid har 17 anmälningar inkommit i Eskilstuna.

– Det kan man tycka inte är så många, men med våra mått mätt är det många i sammanhanget, konstaterar Christine Fransholm.

Förmodligen är mörkertalet stort. Många av de här produkterna är potenshöjande och kanske inget man säger något till andra om, av flera olika anledningar.

– De flesta som hört av sig har utländska namn, kanske inte förstår språket, är jätterädda att det ska gå vidare till kronofogden och att det ska försvåra möjligheter till medborgarskap. Flera har betalat för att de varit rädda för att kraven ska gå vidare och att de inte ska kunna bli medborgare, säger Christine Fransholm och avslutar:

– Anmälningar gäller oftast oskäliga avtalsvillkor, vilseledande marknadsföring och fakturering utan avtal.

Vitality club går inte att nå via telefon men bemöter kritiken mot bolaget via mejl från kundtjänsten:

– Vi är en av de ledande leverantörerna av vitamin- och hälsokomplement i de nordiska länderna. Vår kundbas är mycket stor, och detta bidrar delvis till antalet klagomål. Bara i fjol har vi skickat lite under 100 000 produktpaket.

– Vi har nyligen kört några storskaliga online-undersökningskampanjer som drivs av tredjeparts marknadsföringspartners. Under utredningen av dessa undersökningar besvarade konsumenterna frågor och beställde våra produkter. Tyvärr kan vissa konsumenter inte ha tagit sig tillräckligt med tid för att fullt ut läsa hela undersökningsinnehållet som leder dem att inte förstå att de har gjort ordern i första hand. Detta ledde till att antalet klagomål ökade till Konsumentverket. När vi lärde oss detta slutade vi omedelbart vårt samarbete med dessa undersökningsleverantörer. Tyvärr har skadan redan gjorts, och vi är mycket ledsna för detta. Vi är också i dialog med Konsumentverket.

– För närvarande genereras all försäljning på den svenska marknaden från våra vanliga försäljningsställen, som alla överensstämmer med all lagstiftning och förordningar, och vi förväntar oss att antalet klagomål till Konsumentverket kommer att bli betydligt lägre i framtiden.

Anna Lindström arbetar som jurist på Konsumentverket. Hon har bra koll på bolaget som har flest anmälningar hos dem.

– Vi fick in de första anmälningarna mot Vitality club under 2015. Anmälningarna ökade rätt markant under 2016 och då tog vi kontakt med de estländska myndigheterna. Då lugnade det ner sig. Det kom in några anmälningar efteråt men inte så det stack ut i mängden.

Men det skulle inte visa sig vara långvarigt.

– Hösten 2018 ökade anmälningarna, markant. Vi på Konsumentverket har i februari i år öppnat ett nytt ärende med Vitality club, som nu blivit ett mycket känt estländskt bolag. De bedyrade att det var en tredje part som var anledningen till alla problem och att de sagt upp det samarbetet under 2018. Men det är efter det som anmälningarna verkligen har eskalerat, säger Anna Lindström och fortsätter:

– Vi begärda i februari in dokument som styrker de avtal som bolaget har med kunderna. Vi har nu fått dem men de är inte tillräckliga för att styrka att det är ett riktigt avtal mellan parterna. Vitality club har nu fått tid på sig att reda ut alla problem och komma in med mer information till oss. Om inget händer inom en snar framtid blir vi tvungna att lämna över ärendet till de estländska myndigheterna. Igen.

Under hela 2018 inkom 120 anmälningar mot Vitality club till Konsumentverket. Med tanke på att det snart bara gått tre månader av 2019 och 64 anmälningar inkommit så är detta ett prioriterat ärende.

– Vi som myndighet har väldigt svårt att komma åt dem då de utgår från Estland, vi kan inte gå vidare rättsligt. Då måste vi gå genom de estländska myndigheterna för att få bukt med problemen, förklarar Anna Lindström och tillägger:

– Vår upplysningstjänst får in väldigt många samtal om just det här bolaget. Vi rekommenderar alla drabbade konsumenter att bestrida fakturan och absolut inte betala den.

Vitality club kom upp på Konsumentverkets varningslista 2016, men försvann sen när anmälningarna mot dem minskade.

Finns de med på varningslistan hos er i dag?

– Nej det gör de inte. De är inte så enkelt, det ligger mycket jobb bakom innan vi lägger till någon på vår varningslista. Men fortsätter det som det börjat i år med anmälningar så är risken stor att de kommer med där igen, konstaterar Anna Lindström.

Här kan du se alla anmälningar till Konsumentverket.

Så här gör du om du är drabbad

Bestrid fakturan i första hand.

Du skickar ett mail till företaget och ber att de visar vilken grund de har för att det ska finnas avtal. Vad grundar de krav på? Varför har de skickat faktura?

Ifrågasätt, bestrid och kräv skriftligt svar. Behåll all typ av kommunikation.

Nästa steg: Vänd dig till konsumentvägledningen. Oftast tar företagen bort kraven när en konsumentvägledare hör av sig till företaget.

Källa: Konsumentvägledningen Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om