Kraftig ökning av gonorréfall – Sörmland inget undantag

Spridningen av könssjukdomen gonorré ökade med 42 procent i landet under 2017. Störst ökning sker i storstäderna men Sörmland är inget undantag.

Antalet fall av könssjukdomen gonorré ökar kraftigt. Ett säkert sätt att skydda sig är att använda kondom.

Antalet fall av könssjukdomen gonorré ökar kraftigt. Ett säkert sätt att skydda sig är att använda kondom.

Foto: Sandberg/TT Fredrik

Övrigt2018-01-08 15:01

När det gäller anmälningspliktiga sjukdomar som tuberkulos, klamydia och hepatit B finns en nedåtgående trend. För gonorré däremot syns under 2017 en kraftig ökning från tidigare låga nivåer. Det visar statistik från Folkhälsomyndighetens årsrapport.

Gonorré klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och de fall som påvisas ska anmälas till smittskyddsläkaren i länet samt till Folkhälsomyndigheten.

Under 2017 anmäldes 2533 fall av gonorré i Sverige, en ökning med 42 procent. Det motsvarar 25 fall per 100000 invånare.

– Ökningen i kombination med en internationell trend av snabbt ökande antibiotikaresistens gör att detta kräver fortsatt analys och åtgärder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Sjukdomen är tre gånger så vanlig bland män som bland kvinnor. Män som smittats genom sex med män utgör hälften av samtliga rapporterade fall, men spridningen ökar även i andra grupper.

Flest antal fall återfinns i storstadsområdena och då framför allt Stockholms län som ensamt stod för 57 procent av fallen, motsvarande 62 fall per 100000 invånare.

I Sörmland noterades 23 fall av gonorré under 2017 vilket ska jämföras med 16 fall 2016.

Folkhälsomyndigheten konstaterar också i rapporten att den långvariga ökningen av klamydia verkar ha brutits och att spridningen av hiv i Sverige är mycket begränsad.

Gonorré

Den anmälningspliktiga könssjukdomen Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae som kan infektera slidan, livmoderhalsen eller urinröret hos kvinnor och urinröret hos män. Bakterien kan även infektera ändtarm och svalg. Infektionen behöver inte ge några symtom. Inkubationstiden är kort – från något dygn till någon vecka.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om