Kritiska röster och några applåder från oppositionen

Majoritetens politiska plattform får både ris och ros av oppositionen.– Vi välkomnar deras omläggning av integrationspolitiken, säger Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson.

Maria Chergui (V)

Maria Chergui (V)

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-06 09:45

Delar av de tre majoritetspartiernas 90-punktsprogram för den kommande mandatperioden som tidningen skrev om under torsdagen kritiseras hårt av oppositionen. Men det finns också punkter som vinner gillande.

– I mångt och mycket har man rakt av kopierat vår politik på punkt efter punkt. Nu kommer det att bli mer privata alternativ i äldreomsorgen, effektiviseringar i den kommunala byråkratin, ökat fokus på jobb, fler skoldagar, mobilfria klassrum och ökad framkomligheten i trafiken. När vi lagt förslag på detta under föregående mandatperiod har den styrande majoriteten sagt nej, nej och nej, säger Liberalernas tillträdande gruppledare Stefan Krstic.

Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson välkomnar det han ser som en omläggning av majoritetens integrationspolitik.

– Det är glasklart. Man anpassar sig till vår politik genom att ställa tuffare krav på nyanlända för att få dem att bli inkluderade i samhället. Likaså synen på att befolkningsökningen måste anpassas efter kommunens förmåga att ordna bostäder, skapa utbildningsplatser och jobb. Lyssnar man på Jimmy Jansson (kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande, red;s anm.) låter han nästan som en Sverigedemokrat, och det är positivt, säger Kim Fredriksson.

Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui är kritisk till att Socialdemokraterna vill att hälften av framtida utbyggnader av äldreomsorgen ska drivas i privat regi.

– I valrörelsen sa Socialdemokraterna att de ville stoppa vinsterna i välfärden. En månad senare kommer man med det här beskedet. Det är ett svek, men så blir det när man styr ihop med Moderaterna.

Att villkora försörjningsstöd med obligatorisk SFI-undervisning kallar hon plakatpolitik.

– Det ska prövas mot lagen men det kommer de aldrig att få igenom. Det skapar istället en känsla av misstroende mot grupper och bidrar till ett mer splittrat Eskilstuna, säger Maria Chergui.

Kristdemokraternas gruppledare Lotta Jonsson instämmer i majoritetens grundläggande prioritering om vikten av att skapa jobb. Men tankarna på att införa förskoleplikt för barn till arbetslösa vårdnadshavare som går på försörjningsstöd ogillar hon.

– Det är överförmynderi, säger Lotta Jonsson.

Miljöpartiets gruppledare Marielle Lahti tycker att majoriteten tagit ett kliv åt höger med sitt 90-punktsprogram:

– Ökad privatisering, fortsatt utförsäljning av allmännyttan och ett ökat fokus på "hårdare tag" är tecken på tydlig M-politik.

Hon ger också underkänt betyg åt miljö- och klimatpolitiken som hon menar inte är tillräckligt ambitiös.

– Till det som är bra hör att majoriteten vill undersöka möjligheterna att göra Eskilstunaån badbar, en fråga som ju vi drev i valrörelsen, säger Marielle Lahti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!