Under supervalåret 2014 valde flera myndigheter och andra aktörer inom kulturområdet att banta ned sina program. Om det gjorde till eller från vad gäller kulturens minimala genomslag i valrörelsen är oklart. Men inför årets Almedalsvecka kavlar flera aktörer upp ärmarna för att sätta kulturområdets frågor på agendan. Roger Blomgren, forskare inom kulturpolitik på Högskolan i Borås, tror dock inte att kultursektorns medverkan i Almedalen innebär att ökade medel satsas på kultur.
- På ett generellt plan vore det kanske bättre att använda resurserna till annat. Men känslan är att "alla" är i Almedalen. Inte medborgarna, det här vänder sig inte alls till dem. I Almedalen vänder man sig till beslutsfattarna, det är där man träffar dem och framför hur viktig man är. Det påminner om vetenskapliga konferenser för forskare: alla är där för att presentera sitt budskap, alla vill prata _ men hur många är det som lyssnar?
Den vars öra deltagarna helst vill nå är kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. Att vi har en ny kulturminister tror Roger Blomgren bidrar till att en stark uppslutning av kulturaktörer i Almedalen i år.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst satsar rejält och för samman ett trettiotal aktörer under programvinjetten "Kultur i Almedalen". Att alla samverkar inom ett politikområde under Almedalsveckan är en förutsättning för att synas, enligt Svensk Scenkonsts vd Ulrika Holmgaard. Det gäller allt ifrån ideella organisationer till institutioner och näringsliv.
- Tillsammans är vi starkare. Det känns mer och mer självklart att vi är på plats under samma premisser som andra politikområden, säger hon.
Det här är sjunde året för "Kultur i Almedalen", har du sett några effekter av satsningen?
- En utgångspunkt för "Kultur i Almedalen" var att hitta både formella och informella mötesplatser för beslutsfattare på olika nivåer. Kultursamverkansmodellen gör Almedalen extra intressant för vår del eftersom besluten om hur medlen ska användas numera ligger på 20 regionala kulturaktörer. I Almedalen uppstår möten inom olika konstellationer som inte hade ägt rum annars.
Nästa viktiga steg för "Kultur i Almedalen" är enligt Holmgaard att ytterliga bredda kulturbranschens frågor till andra politikområden; utbildningsdepartementet och näringslivsdepartementet är önskade samarbetspartner. Men forskaren Roger Blomgren menar att ökad uppmärksamhet från politikerna inte per automatik gagnar kultursektorn.
- Även inför valet ville kulturlivet att kulturen skulle bli en valfråga, men risken då är att partierna börjar konkurrera om vad som anses vara bra kulturpolitik, och därmed börjar ställa höga krav på vad man anser att kulturlivet bör göra.
Lisa Boda/TT