Tidigare var det framför allt i centrala Eskilstuna det var svårt att få förskoleplats. Nu har problemet också flyttat ut på landsbygden.
Nina Ohlsson och hennes familj flyttade till Gillberga i maj i år. Barnomsorg för de två barnen har hon haft i Eskilstuna. Det har inneburit att hon på morgonen åkt från Gillberga till Eskilstuna för att lämna barnen på förskolan, sedan tillbaka och vidare mot Västermo där hon arbetar. Samma sak på eftermiddagen. Det blir sex mil extra om dagen och mer än en timme mer i restid.
‒En kortare tid går det, men det är ohållbart i längden, säger Nina Ohlsson.
‒Och jag har ändå så väl förspänt att jag har en förstående arbetsgivare som låter mig gå tidigare när det behövs. I stället får jag jobba hemma sena kvällar när barnen har somnat. Med fulla dagar skulle barnen vara tio timmar om dagen på förskolan.
I höst börjar dotter Emilija, 5 år, i förskoleklass på Gillberga skola. Nina Ohlsson hade hoppats på att sonen Elvis, 2 år, skulle få en plats i förskolan. Men nu ser det ut som den chansen är minimal. Lösningen blir i stället ett kooperativ i Alberga. Det fanns plats också på den kommunala förskolan Hammargärdet.
‒Men då skulle vi förlora vår plats i kön och det är i Gillberga vi vill ha barnomsorg när det blir möjligt, säger Nina Ohlsson.
De är inte ensamma om problemet. Många är i samma eller liknande situation.
Malin Nordeman med familj flyttade till Gillberga för tre år sedan.
‒En av anledningarna till att vi flyttade hit är att kommunen sa att det skulle finnas förskoleplatser, berättar hon.
‒Vi tyckte det lät bra med ett nybyggt dagis och skola upp till årskurs sex.
Dottern Maija är ännu bara fem månader och ska inte börja i förskolan förrän i januari nästa år. Men det är tveksamt om det bli på förskolan i Gillberga som hon önskar.
‒Alberga är inget alternativ eftersom jag jobbar i Västerås och åker tåg dit, säger Malin Nordeman.
‒Löser det sig inte måste jag kanske gå ner i tid på jobbet för att få ihop det.
Båda är kritiska till bristen på information från kommunen.
‒Man får inte veta hur många barn som står i kö eller vilken plats man har i kön. De berättar inte heller att man INTE får någon plats. Först när man får plats lämnas besked.
I morgon, onsdag, klubbar kommunfullmäktige budgeten för 2018. Den innehåller jätteinvesteringar i skola och förskola. Men några pengar för utbyggnad i Gillberga finns inte de närmaste åren.
‒Vi har sett att antalet barn ökat där ute, säger Marika Lundqvist som är lokalplanerare för förskolan på barn- och utbildningsförvaltningen.
‒I vår planering tittar vi också på vad vi kan göra för att lösa situationen. Men det blir inte så snart som i augusti. Möjligen kan det bli någon nästa år. Vad kan jag inte säga. En permanent paviljong eller att bygga ut på höjden är två alternativ.