Långbakad fläsksida med kålrot, senap och sötsyrlig sky

Detta är min variant av rotmos som av morotsjuice blir intensiv i både färg och smak. Det här är en riktig slitvarg på vintermenyerna genom åren. Viktigt är att använda sig av kålrot av god kvalitet och helst ekologisk som tenderar att vara mindre besk. Och snåla inte med smöret! Såsens smak är avhängig hur salt kokskyn blir från fläsksidan. Så smaka kokskyn innan du kokar såsen. Är den för salt så använd mindre och gå i med en annan fond istället.

Kristofer Winnerhed jobbar till vardags som Köksmästare på Julita Wärdshus.

Kristofer Winnerhed jobbar till vardags som Köksmästare på Julita Wärdshus.

Foto: Privat

Övrigt2017-12-21 08:02

Färsk fläsksida (gärna från en glad gris)

1 gul lök

2 dl äpplemust

3 dl fläsksky

1 msk dillfrö

1 msk dill

2 msk picklade senapsfrön

Mörk sirap och ättika

1 stor fin ekologisk kålrot

cirka 5 dl morotsjuice (centrifugera själv eller köp färdig i butiken)

minst 100g smör

Fläsksida

Avlägsna svålen, salta runtom, lägg i en ugnsform täckt med folie och baka i ugnen på 85 grader över natten. Häll av skyn och spara. Kyl ner köttet och skär sedan upp i portionsbitar.

Sås

Fräs lök och tillsätt must och dillfrön. Koka ner till en tredjedel och tillsätt skyn från fläsksidan. Koka ner till halv och sila av. Tillsätt picklade senapsfrön, dill och mer dillfrön. Smaka av med sirap och ättika.

Kålrotsmos

Skala och koka kålroten i tärningar. Häll av vatten och lägg kålroten varm i en mixer, tillsätt smör och lite av morotsjuicen. Mixa och tillsätt mer juice tills du har en härlig konsistens. Smaka av med salt och äpplecidervinäger.

Rå Kålrot

Hyvla lite av kålroten tunt med mandolin och lägg i iskallt vatten.

Vid servering

Bränn av fläsksidorna i ugn på 220 grader tills de fått fin färg. Lägg upp på tallrikar tillsammans med en klick rotmos, garnera med råhyvlad kålrot och gå på med sötsyrlig sås.

Smaklig Spis önskar Kristofer Winnerhed, köksmästare på Julita Wärdshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om