Färsk fläsksida (gärna från en glad gris)
1 gul lök
2 dl äpplemust
3 dl fläsksky
1 msk dillfrö
1 msk dill
2 msk picklade senapsfrön
Mörk sirap och ättika
1 stor fin ekologisk kålrot
cirka 5 dl morotsjuice (centrifugera själv eller köp färdig i butiken)
minst 100g smör
Fläsksida
Avlägsna svålen, salta runtom, lägg i en ugnsform täckt med folie och baka i ugnen på 85 grader över natten. Häll av skyn och spara. Kyl ner köttet och skär sedan upp i portionsbitar.
Sås
Fräs lök och tillsätt must och dillfrön. Koka ner till en tredjedel och tillsätt skyn från fläsksidan. Koka ner till halv och sila av. Tillsätt picklade senapsfrön, dill och mer dillfrön. Smaka av med sirap och ättika.
Kålrotsmos
Skala och koka kålroten i tärningar. Häll av vatten och lägg kålroten varm i en mixer, tillsätt smör och lite av morotsjuicen. Mixa och tillsätt mer juice tills du har en härlig konsistens. Smaka av med salt och äpplecidervinäger.
Rå Kålrot
Hyvla lite av kålroten tunt med mandolin och lägg i iskallt vatten.
Vid servering
Bränn av fläsksidorna i ugn på 220 grader tills de fått fin färg. Lägg upp på tallrikar tillsammans med en klick rotmos, garnera med råhyvlad kålrot och gå på med sötsyrlig sås.
Smaklig Spis önskar Kristofer Winnerhed, köksmästare på Julita Wärdshus.