Barnbildsarkivet i Eskilstuna är landets första och kom till på Torshällabon och teckningsläraren Jan Brandts initiativ. Det är det enda barnbildsarkivet i Europa med full forskarservice och har i dag en samling på 650 000 bilder.
– För oss är varje barns bild lika värdefull, säger arkivarie Ulla Martola och berättar att arkivets bilder kommer från lärare, pedagoger, privatpersoner och från tävlingar. Ibland går arkivet ut med en kampanj för att få in fler bilder. Och det är inte bara de vackraste eller bästa bilderna som tas emot.
– Vi samlar inte på barnkonst, utan är ett arkiv och det är ingen idé att skicka in bara de bästa bilderna. Då är det inte intressant för forskningen, säger Ulla Martola.
Den äldsta bilden är från 1790 och de nyaste är från i år och bilderna är gjorda av barn mellan 0 och 20 år.
– Vi tar till och med emot småbarnsklotter, det är oerhört intressant att se utvecklingen i barnens målande, hur de blir mer och mer nyansrika i sina uttryck, säger Ulla Martola entusiastiskt.
Barnbildsarkivet finns i ett magasin uppe på fjärde våningen i Eskilstuna konstmuseeum och man måste passera många låsta dörrar för att komma dit. En gång om året är det öppet för allmänheten under Arkivens dag och övrig tid kan man som forskare eller allmänhet boka tid för att få komma in.