Lena Cronqvist är en av Sveriges absolut största konstnärer genom tiderna. Hennes målningar säljs för rekordsummor - för knappt ett år sedan såldes hennes "Trolovningen" för 11 370 000 kronor på Bukowskis - den högsta summa som betalats på auktion för ett verk av en verksam svensk konstnär.
Lena Cronqvist är inte bara en konstnär vars målningar säljs dyrt. Hennes betydelse för hur till exempel kvinnor och flickor avbildas inom konsten, kan inte överskattas. Cronqvist är helt enkelt en levande ikon. Som vid 78 års ålder förkovrar sig som konstnär och lär sig mer om den keramiska tillverkningsmetoden raku.
Vid Eskilstuna Folkhögskola har keramikern och konstpedagogen AnnMargret Johansson Pettersson hållit helgkurser i raku i snar 15 år.
‒Vi är tre lärare, jag och Patrik Danielsson och Anna Eilert, berättar hon.
Kursen är väldigt populär, och man får söka till den. I ansökningarna till den nu pågående kursen fanns fler namnkunniga elever, Peter Ern och Siv Johansson, som är känd i konstvärlden som koppartryckare som bistår de främsta när de gör grafiska blad.
‒Det är en ära för skolan och mig, säger AnnMargret Pettersson Johansson.
Kursen pågår under åtta helger utspridda under ett år. Eleverna arbetar dels i Eskilstuna Folkhögskolas lokaler och dels i verkstäder i Borsöka och Odensvi där de bränner godset i 1000 grader i ugnar och sedan reducerar det i brännbart material i tunnor, då den karaktäristiska svarta färgen, krackeleringarna och andra effekter av olika glasyrer uppstår.
Arbetet är fysiskt, smutsigt och rökigt, och sker under primitiva former med utetoa och medhavd matsäck.
‒Eleverna tycker att det är kul, säger AnnMargret Johansson Pettersson.
Kursen är snart slut och den här gången har även läraren fått lära sig nytt.
‒Lena Cronqvist har lärt mig hur man använder akvarellfärger på keramiken, det har jag aldrig gjort förut, säger hon.