När jag stod i kastrullkaoset i min matstudio och lagade upp de här rätterna för fotografering tittade min väninna Maria förbi. Sedermera anslöt sig även hennes man Stefan. De är båda extremt matintresserade, beresta som få och allmänt äventyrliga av sig. När jag prackade på dem tre matlådor med färdigplåtade linsrätter erkände de i mun på varandra: ”Vi gillar linser, det är jättegott, men vi lagar det liksom aldrig.”
Dagen efter plingade tacksamma sms in i telefonen. "Gud, så gott det var!"
Hela jag sken av förmäten ”vad-var-det-jag-sa”-belåtenhet.
För det är precis så det är. Vi skriver 2018 i kalendern. Det är trendigare än någonsin att vara vegan och vegetarian. Ändå är det så många som fortfarande släpar på en massa förlegade fördomar om att linser är fotriktig, förlegad sjuttiotalsmat, som endast tål att konsumeras i flummiga kollektiv. Släpp det. Nu.
Linser är nämligen en alldeles förnämlig råvara och superb ur så många aspekter. För det första är det både billigt och mättande. Och det skulle kunna räcka där. Men sedan kommer superkrafterna in: Linser sänker blodsockret, vilket minskar risken för diabetes. De innehåller inget kolesterol och är därför förebyggande för hjärt- och kärlsjukdomar. De är fullproppade med fibrer som är bra för matsmältningen och tarmfloran. De är proteinrika, vilket hjälper till att bättra på muskelmassan. De är rika på nyttiga mineraler såsom järn, magnesium och zink, vilket bland annat motverkar anemi. De är kalorisnåla, nyttiga för nervsystemet, humöret, huden och håret. Vad mer kan man begära?
Sa jag att de smakar gott också? Varför inte bege dig ut och botanisera i linsutbudet på egen hand? Välj själv om du föredrar gröna, bruna, röda eller svarta. Det finns en linssort för varje budget, tidsfaktor och smak.
Bara man vågar öppna sina sinnen och släppa in denna billiga baljväxt i vardagen.
Linser är bra mat. Punkt slut.