"Livrädd att lössen ska sprida sig till grannarna"

Förekomsten av vägglöss har ökat kraftigt de senaste åren. En av de som drabbats är Monica i Hållsta utanför Eskilstuna.‒Det är obehagligt och man är ju livrädd att det ska sprida sig till grannarna.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-12-22 07:31

Det var i slutet av november som Monica upptäckte att hon och ett av hennes barn hade fått sår och rodnader på underarmarna. Hon larmade både Anticimex och hyresvärden Kommunfastigheter.

‒Efter mycket om och men upptäckte de att det var vägglöss. Och lössen satt inte i sängbotten som man kan tro, de satt under sängknopparna – där var det flera löss. Sen efter att de sprejat inne i lägenheten såg man att de suttit bakom golvlisterna också, berättar Monica, som inte vill vara med på bild i tidningen eller framträda med sitt efternamn.

Effekterna av den sanering som gjorts ska följas upp i januari och den kommande julhelgen blir inte vad hon hade tänkt sig.

‒Det kommer att bli väldigt besvärligt, man kan ju inte bjuda hem folk precis.

Hon är en av tusentals människor som drabbats av vägglöss i hemmet den senaste tiden. Bara under 2016 gjorde landets två största skadedjursbekämpare – Anticimex och Nomor – 35 000 utryckningar, enbart för att bli av med vägglöss.

En vanlig orsak till att vägglössen blir allt vanligare är vårt flitiga resande. De oönskade krypen följer med hem efter resan, i väskan eller i kläderna.

Monica vet inte på vilket sätt hon fått in lössen.

‒Vi har inte varit ute och rest. Men man kan ha otur och få det på kläderna när man sitter på en buss exempelvis.

Tiden som gått sen upptäckten har varit besvärlig. Båda hennes barn är överkänsliga mot lössens bett och har fått söka läkarvård. För Monica, som är väldigt noga med att hålla rent hemma, har kampen för att bli av med lössen gjort att vardagen delvis vänts upp och ned.

‒Jag har egen tvättmaskin tack och lov, annars vet jag inte hur det skulle gått. Allt som jag tvättar lägger jag i påsar som jag försluter. Och varje gång jag dammsuger slänger jag påsen på en gång. Men jag är ju livrädd att det ska sprida sig till andra, till grannarna.

Hon informerade grannarna snabbt efter att hon upptäckt lössen men är kritisk till att inte Kommunfastigheter tagit ett större ansvar när det gäller information.

‒När man vet att det finns risker för att det ska sprida sig måste de gå ut och förvarna. Fastighetsskötarna här har varit änglar och riktiga klippor men jag tycker att ledningen har brustit i informationen.

En av Monicas grannar som vi pratat med är orolig för att lössen ska sprida sig till hennes lägenhet.

‒Jag har inte hittat några här hos mig men det är obehagligt att leva med oron och ovissheten. Det känns ju som att det kryper på en hela tiden.

Precis som Monica är hon besviken på K-fasts bristande information.

‒De vill väl inte att det ska bli en stor sak av det här. Och Anticimex kille var här i 30 sekunder. Han var jättetrevlig men kollade bara under sängen.

Vägglöss har blivit ett allt större problem för Kommunfastigheter. År 2012 utfördes 15 saneringar. Förra året uppgick antalet fall till 123.

Förekomsten av vägglöss i Hållsta är ett i raden där vägglöss upptäckts i K-fasts bestånd.

De boende i det aktuella fallet är kritiska till hur Kommunfastigheter skött informationen.

Men enligt bolagets kommunikationsstrateg Fanny Gustaver har man följt de rutiner som tagits fram i samarbete med Anticimex

‒De rekommendationer vi fått är att det inte alltid är nödvändigt att informera alla grannar om att det förekommer vägglöss i en lägenhet.

Om vägglössen upptäcks i ett tidigt skede sätts saneringen in snabbt vilket gör att vidare spridning stoppas.

‒Då håller det sig till en lägenhet och då gör vi bedömningen att vi inte vill oroa kringliggande hyresgäster i onödan, säger Fanny Gustaver som ändå öppnar för att rutinerna kring informationen kan komma att ändras framöver.

‒Om hyresgästerna redan är oroliga hade det kanske varit bättre att informera tidigare.

När en sanering mot vägglöss är påbörjad är risken för spridning nästan noll. Det säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Efter att nästan ha varit försvunnen i Sverige har förekomsten av vägglöss ökat kraftigt ända sedan slutet av 90-talet. År 2006 upptäcktes cirka 100 fall årligen. Nu rör det sig om tiotusentals saneringar som görs varje år.

‒Vägglusen har kommit tillbaka och fått ett uppsving. Den tyr sig till människor och det är väldigt svårt att skydda sig mot den. När den väl är i omlopp och ju fler som drabbas, desto snabbare blir spridningstakten, säger Håkan Kjellberg.

Att drabbas av vägglöss i sitt hem är fortfarande kopplat till fördomar om dålig hygien.

‒Det är väldigt stigmatiserande eftersom det av gamla kulturella traditioner tros hänga ihop med smuts. Men vägglusen lever av människoblod och det har ingenting att göra med hur skitigt det är i omgivningen. Den förekommer i både slott och koja.

Några regionala variationer finns inte. Däremot har vägglusen hittills varit vanligare i stora städer än i små men det är bara en tidsfråga innan skillnaderna jämnas ut.

För att bli av med vägglöss finns flera saneringsmetoder.

‒Av effektivitetsskäl, men också för miljön, väljer vi helst att jobba med fysikaliska metoder som värme. Det fungerar extremt bra. Vägglusen dör vid 48-49 grader. Vi sätter upp ett tält inne i bostaden där man placerar de föremål som är angripna och värmer upp.

Kemiska bekämpningsmedel kan dock utgöra ett komplement och de boende får ofta sköta en del av åtgärderna själva, såsom tvätt av gardiner.

Håkan Kjellberg tycker inte att de boende i Hållsta behöver vara oroliga för att lössen ska spridas till fler lägenheter, förutsatt att en kartläggning gjorts av de intilliggande lägenheterna.

‒När saneringen är påbörjad är risken för spridning nästan noll. Men då måste också de boende följa våra rekommendationer, säger Håkan Kjellberg som tror att den nuvarande höga ökningstakten av vägglöss kommer att gå ned i takt med att medvetenheten stiger om hur spridningen kan stoppas.

‒Men vägglusen kommer alltid att finnas kvar på jorden.

Tips för att slippa vägglöss

Var vaksam när du tar hem begagnade möbler.

Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser.

Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem.

Tvätta kläderna i 60 grader.

Lägg misstänkta föremål i frysen i minst 24 timmar.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om