"Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden" heter utställningen som omfattar flera nya verk, skapade specifikt för utställningen.
I två år har Lars Olof Loeld arbetat med "Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden" som förkortats till "V.S.A.U.T." på utställningsaffischen.
Eller ruvat på den, som han och utställningskommissarie Helena Scragg lite skämtsamt säger när de presenterar "V.S.A.U.T." för den församlade pressen.
‒Äggen har kläckts, och nu ska de gräddas, skojar Lars Olof Loeld.
‒Rummet är förutsättningen för utställningen, jag vet inget annat rum som har den här rymden, säger Lars Olof Loeld om museets galleri 5, som har en imponerande takhöjd.
Lars Olof Loeld om någon borde veta. han har varit verksam som konstnär i mer än 60 år, och ställt ut på bland annat Moderna museet, Waldemarsudde och Venedigbiennalen.
Ambitionen har varit att skapa ett rum med naturkänsla. Med betoning på känsla. Loelds konst är renodlade känslor och minnen av känslor, förenklade i streck och stiliserade figurer. Här och där i skåp och på små hyllor, finns enstaka små föremål. En blandning av souvenirer och småsaker, köpta eller tillverkade i ateljén hemma i Strängnäs. Tygblomman, flaskan med blå vätska, sädesärlan och glaskolven, fotografiet av tre unga bönder på väg till dans i Westerwald år 1914.
Men det är helhetsgestaltningen i rummet som är det väsentliga. Allt är noggrant uträknat, Lars Loeld har strikta regler som han förhåller sig till. Som till exempel att alla mått ska vara delbara med sju.
Tro det eller ej, men det märks när man går in i rummet. Allt hänger ihop och en känsla av lugn infinner sig.
‒Som ett spa för själen, säger museichefen Helena Persson när vi småpratar efter pressvisningen.
Det är en klockren formulering som jag snor, tänker jag.
Den som har sett en utställning med Lars Olof Loeld tidigare kommer att känna igen sig. De stora målningarna med en svagt rosa fond och geometriska former i grått och ultramarin. Lyckobringerskorna - höga, vertikala träskulpturer i mörkt grått, inspirerade av den egyptiska skulpturtypen gåvobringare, som skymmer den centrala målningen i rummet. Referenserna till alkemin och Loelds ledmotiv - det ständiga återskapande av ett minne från 1950. Då han kom cyklande en sommarkväll på Gotland och för första gången i livet fick se en solnedgång vid havet.
Till utställningen har konstnären och konstmuseet tagit fram en liten konstnärsbok med nyskrivna aforismer och bilder av Lars Olof Loeld.
Den som tänker sig att åka till Norrköpings konstmuseum och se Lars Olof Loelds utställning kan även passa på att se "Gåvan - Carl Johan Bolanders öga för konst".
2016 tog museet emot en stor testamentarisk donation av Carl-Johan Bolander, konstsamlare och gallerist i Västerås. Gåvan, som omfattar 180 verk av 55 konstnärer, utgörs av svensk, modernistisk och nutida konst från 1960-talet och framåt. I donationen finns konsthistoriska nyckelverk och många namnkunniga konstnärer, som Ola Billgren, Lena Cronqvist, Öivind Fahlström och Peter Tillberg. Utställningen, som är museets första presentation av gåvan, har gjorts av Martin Sundberg, och visar ett brett urval av den donerade konsten, bland annat "Jonas och tv:n" av Peter Tillberg.