Lokal ost stÄr sig i internationell konkurrens

För den som söker vÀrldens bÀsta ostar behöver resan inte bli lÀngre Àn till HÀlleforsnÀs och mejeriet pÄ bruksomrÄdet.

Övrigt2017-11-14 05:00

NĂ€r vĂ€rldsmĂ€sterskapet World Cheese Awards avgjordes i London nyligen tog JĂŒrss mejeri hem tvĂ„ prestigefulla utmĂ€rkelser i konkurrens med över 3 000 ostar frĂ„n 35 olika lĂ€nder.

Granbarksosten vann en guldmedalj och mögelosten Sörmlands Àdel landade pÄ en bronsplats.

‒Vi har vunnit med bĂ„de granbarksosten och Sörmlands Ă€del tidigare, men pĂ„ lokal nivĂ„ i Sverige, det hĂ€r var mycket större, sĂ€ger Claes JĂŒrss som deltog i tĂ€vlingen för första gĂ„ngen.

‒Vi hade aldrig tĂ€nkt pĂ„ att vara med, men vi fick ett mejl om att det var dags att anmĂ€la sig och tĂ€nkte att vi inte hade nĂ„got att förlora.

Efter en nÄgorlunda osmidig ansökningsprocess dÀr ostarna skickades till en uppsamlingsplats i Frankrike innan de nÄdde London, tÀnkte Claes inte sÄ mycket mer pÄ tÀvlingen.

‒Det gick ett par veckor och vi hade fullt upp med kurser. Men sen en lördag i mitten av november kom resultatet, vi satt och jublade i bilen nĂ€r vi fick veta det frĂ„n en gammal ystarvĂ€n.

SĂ„ vitt Claes JĂŒrss vet var deras medaljer de enda som delades ut till en svensk ostproducent.

‒Vi hade inte rĂ€knat med att vinna, det Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt att veta hur vĂ„ra ostar stĂ„r sig internationellt nĂ€r det vĂ€l kommer till kritan i en tĂ€vling och vi hade inte tĂ€vlat internationellt tidigare. Jag var inte sĂ„ sĂ€ker pĂ„ att de rĂ€ckte till men det gjorde de ju tydligen.

UtmÀrkelserna innebÀr inga vinstpengar men framgÄngen kan komma att generera ökade intÀkter pÄ andra sÀtt.

‒Inom ostvĂ€rlden Ă€r det hög status helt klart, nu fĂ„r vi lov att mĂ€rka upp ostarna med utmĂ€rkelsen och det kommer ge genomslag hos de initierade, grossister och Ă„terförsĂ€ljare. I efterhand har jag hört att de som fĂ„tt guldmedaljer tidigare har fĂ„tt ett uppsving. Sen tror jag inte den vanlige konsumenten Ă€r sĂ„ medveten om vad det innebĂ€r men det fĂ„r vi helt enkelt tala om för folk, sĂ€ger Claes som ocksĂ„ tycker att vinsten Ă€r en sporre i den grĂ„ vardagen och att den bidrar till ökad inspiration.

World Cheese Awards har funnits i 30 Är, nÀsta Är blir norska Bergen skÄdeplats för ostmÀsterskapet.

‒DĂ„ blir vi nĂ€stan tvungna att vara pĂ„ plats, vi fĂ„r planera lite bĂ€ttre sĂ„ vi inte har kursvecka dĂ„, sĂ€ger Claes JĂŒrss.

Global uppskattning

2017 hölls World Cheese Awards pÄ Tobacco Dock i London med cirka 3 000 ostar frÄn sex olika kontinenter i tÀvling.

En jury bestÄende av 230 ostmakare, kockar, inköpare, ÄterförsÀljare och matskribenter bedömde de olika ostarna.

JĂŒrss Ă€r ett litet mejeri som nĂ„tt framgĂ„ng genom traditionell hantverksteknik och ekologisk nĂ€rproducerad mjölk.

Mejeriet lÄg tidigare i lokaler pÄ JÀttunaomrÄdet i Flen men flyttade till HÀlleforsnÀs och bruksomrÄdet i mars 2016 dÀr de har mer ÀndamÄlsenliga lokaler för sÄvÀl tillverkning som butiksförsÀljning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!