‒Vi blir inte yngre och för min del kan det vara roligt att få satsa på min egen trädgård, säger Anita Boman.
Både Anita och Göte blir dock kvar i verksamheten och tycker båda två att det nog kan bli starten på en lite lyxig tillvaro.
‒Vi slipper allt det här med det administrativa, säger Anita. Det tror jag inte att jag kommer att sakna.
‒Och jag får odla kundkontakten. Det tycker jag om, säger Göte Boberg.
För Johanna Hagmans del är det en gammal dröm som nu blir verklighet. Hon har allt sedan tiden på Sveriges lantbruksuniversitet sett framför sig hur hon startar en, eller tar över en, trädgårdsanläggning, och det klack till i henne redan då hon första gången besökte Löta trädgård för elva år sedan.
‒Det tog några år innan jag lyckades samla mod till mig och fråga Anita och Göte om de kanske kunde tänka sig... om de bara lekt med tanken... att bara överväga... att sälja till mig..?
Anrika Löta trädgård öppnade strax norr om Bettna för 110 år sedan och har rört på sig i omgångar sedan starten.
Göte Bobergs farfar flyttade företaget till Mellösa och blev kvar här till 1943 då flyttlasset gick till den nuvarande adressen i Ärla.
Under årens lopp har man byggt upp ett rykte om att vara en pålitlig leverantör av fruktträd och rosor.
Förr i tiden skulle alla ha sina egna fruktträd och många hade rent av många olika sorters äppleträd och kanske åtminstone ett päronträd, om någon i grannskapet också hade det.
Något som man börjar märka att det är på väg tillbaka nu när alltfler understryker vikten av närodlat eller egenodlat.
När det gäller rosorna så räknas man som en av landets främsta med ett sortiment på över 700 olika sorters.
På en snabb stickfråga till Göte om hur många olika sorters rosor det finns så ler han lite grand och svarar:
‒Totalt sett tror jag att det finns cirka 2 000 olika sorters rosor... för varje bokstav i alfabetet. Ungefär.
Allt det här med tradition vill nya ägaren Johanna Hagman, som är en 46-årig hortonom från Mariefred, slå vakt om och gärna förädla. Hon berättar att det är viktigt att både slå vakt om gamla kunder och försöka vinna nya.
‒Vi ligger lite avsides här ute, vi måste försöka se till så att vi är värda resan hit.
En ny målgrupp som hon gärna siktar på är barnen.
Johanna hoppas att det ska märkas i butiken att hon gärna vill se att barnen får något som väcker en nyfikenhet på detta med att plantera ett frö och lite senare vårda en växt.
Hon tränar lite grann hemmavid, där de egna barnen ofta får en sax i näven och en uppgift att gå ut i köksträdgården och själva klippa de örter man tror passar till den maträtt som står på spisen och puttrar och snart är klar att serveras.
Målet på det stora taget är att försöka fungera som en inspiratör, oavsett om du bara ska odla lite grand på altanen för dekorationens skull, eller om du vill odla en del av trädgården för lite insynsskydd eller om du har en vision av en hel trädgård full med pallkragar och bärbuskar och blommor som avlöser varandra med praktfull blomning under praktiskt taget hela sommarhalvåret.