I slutet av mars kunde Eskilstuna-Kuriren berätta att två värdefulla konstverk försvunnit från museets samlingar. Det rörde sig om en akrylmålning av Gittan Jönsson, värderad till 50000 kronor, samt en oljemålning av Helmer Osslund, värderad till 100000 kronor. Den senare, en olja målad på papp med namnet Faxälven, visade sig ha sålts på Stockholms auktionsverk vid minst två tillfällen.
Av en ren slump har nu ett av de försvunna verken påträffats.
– Vi har hittat Gittan Jönssons verk Destination okänd och vi är så himla glada, säger Madelene Unneberg.
Det till ytan stora verket målades 1997 och skildrar båtflyktingar på Medelhavet. Den låg hoprullad i en del av Konstmuseets lokaler där konst normalt inte förvaras.
– Vi hamnade i ett lyckorus när vi insåg att det var Gittan Jönssons verk. Den låg på helt fel ställe, dold ovanpå ett arkivskåp, när en arkivarie råkade hitta den. Men den har legat i ett bra klimat och är välbevarad.
Tavlan som varit spårlöst borta sedan 2007 förvaras tills vidare i ett magasin.
– Den kommer att hängas upp på en vägg och visas för besökarna framöver. Men först måste vi göra klart inför sommarens stora utställningar som ska invigas senare i maj, säger Madelene Unneberg.
I fallet med Helmer Osslunds tavla Faxälven är läget inte lika ljust. I förra veckan kom besked från polisen att förundersökningen är nedlagd.
– Tyvärr kan vi inte utreda det vidare. Det är mycket möjligt att en stöld har skett men brottet är preskriberat och då får inte åtal väckas. Min bedömning är att stölden har skett före 2011, alltså det år som tavlan lämnades in till försäljning första gången, säger Lennart Vestergren vid polisen i Eskilstuna, som utrett ärendet.
Preskriptionstiden för stöld är fem år. För grov stöld är det tio år som gäller.
– Men för att det ska röra sig om grov stöld ska den ha ett värde på 200000 kronor och det bedömde man att tavlan inte var värd.
Den senast kända dokumentationen som Konstmuseet har av Helmer Osslunds oljemålning är från maj 1987. Den var då registrerad som utlånad till kultur- och fritidsförvaltningen och fanns i deras dåvarande lokaler på Gillbergavägen 4. Konstmuseets förlust av Osslunds konstverk blir nu ett försäkringsärende.