Måltidschefen efter kritiken: "Vi tar det till oss"

Åsikterna om vad som bör serveras till skolbarnen i Eskilstuna kommun är många. I flera debattinlägg och repliker i Eskilstuna-Kuriren den senaste veckan har frågan diskuterats flitigt.Nu ger kommunens måltidschef sin syn på saken.– All mat passar inte alla barn, säger Simone Saul.

Vegetarisk kost i skolan har lett till en livlig debatt.

Vegetarisk kost i skolan har lett till en livlig debatt.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-01-24 16:33

Den senaste veckan har kvalitén på skolmaten runt om i skolorna i Eskilstuna kommun hamnat i blickfånget på Eskilstuna-Kurirens åsiktssida i form av flera insändare och repliker. "var tacksam att du slipper göra matsäck varje dag".

Dessutom har debatten om skolmaten tagit ordentlig fart på Eskilstuna-Kurirens Facebooksida där en av de delade insändarna fått över 100 kommentarer. Många som kommenterar är positiva till skolmaten:

"Fantastisk mat på Tegelviken tycker mina barn. Supernöjda!"

"Min son går på Lundbyskolan och får grymt bra vegomat! Har varit där och ätit med honom och det är verkligen hur bra som helst!"

"Jag var i skolan med min dotter i går och åt deras mat det vad hur gott som helst."

Andra väljer att vända på steken och diskutera vilken kost som serveras hemma:

"Laga mer vegetariskt hemma så kommer barnen tycka om maten i skolan också!"

"Så synd att många föräldrar är så inskränkta och saknar kunskap om vegetarisk mat".

"Vegetariskt är framtidens mat så det passar ju bra till dom som ska bo på planeten i framtiden".

Ska vi föräldrar anpassa vår matlagning hemma efter vad skolan serverar?

En av åsikterna framförd på Eskilstuna-Kurirens Facebooksida

Det finns dock ett flertal som håller med i kritiken mot skolmaten:

"Har börjat höra klagomål från barnen senaste året. Upplever själv att matsedeln ser väldigt annorlunda ut än tidigare. Ska vi föräldrar anpassa vår matlagning hemma efter vad skolan serverar?"

"Vart tog den goda maten i skolan vägen? Få tillbaka husmanskosten o låt barna orka att gå i skolan utan att de måste ta med sig extra frukt o smörgåsar".

"Vore ju bättre att servera vanlig mat köttbullar och makaroner korvstroganoff o ris mm så kanske eleverna blir piggare och kan prestera bättre."

Simone Saul är måltidschef i Eskilstuna kommun. Hon har tagit del av debatten kring skolmaten och välkomnar diskussionen.

– Jag uppskattar att debatten är varierad med såväl positiv som negativ kritik. Vi är inte ofelbara och sysslar hela tiden med kvalitetsförbättring.

Påverkas ni av den här typen av kritik utifrån?

– Vi påverkas, men det innebär inte att vi direkt ändrar i menyn. Vi kommer att prata om det här, ta det till oss och göra en bedömning om det är något vi ska agera efter.

Enligt de riktlinjer för mat och måltider som barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna antog i augusti 2017, ska det i kommunens skolkök serveras kött och fågel max fyra gånger medan fisk och vegetarisk ska erbjudas minst fyra gånger under fyraveckorsperiod. Lägg därtill att korv kan serveras två gånger och järnrik kost så som helt nötkött/blodpudding/lever ska finnas med på menyn två gånger.

– Rekommendationer från livsmedelsverket och från många andra håll säger att vi bör äta mer grönt och vegetarisk och mindre rött kött. Vi behöver trots det samma mängd protein, frågan är bara var vi får det ifrån, säger Simone Saul som betonar att det absolut inte handlar om att helt plocka bort kött från menyn.

Om vi ska få till en förändring i samhället måste vi börja någonstans och där spelar skolan en viktig roll.

Simone Saul, måltidschef i Eskilstuna kommun

Simone Saul menar att det för skolan i slutändan handlar om att anpassa sig till den verklighet som råder och de direktiv som finns såväl nationellt som globalt vad gäller matens påverkan på både hälsan och miljön.

– Det är verkligen inte så att vi byter ut allt kött mot annat hur som helst. Men vi uppmuntrar barnen att prova på nytt. Om vi ska få till en förändring i samhället måste vi börja någonstans och där spelar skolan en viktig roll. Vi ska på ett pedagogiskt vis visa barnen hur man äter, det är inte alla som får det hemifrån, säger Simone Saul.

Att laga mat som uppskattas av alla elever är mer eller mindre ett omöjligt uppdrag enligt Simone Saul.

– All mat passar inte alla barn, då är det lätt att klaga på maten. Det är mycket annat än bara kvalitén på själva maten som spelar in, det kan bland annat vara väldigt lätt att påverkas av andra barn, säger Simone Saul.

Sedan årsskiftet ansvarar måltidsservice, som är en del av den nya serviceförvaltningen, för alla kommunens skolkök. Tidigare var det respektive rektor på skolorna som var ansvariga och detta ledde till att kvalitén på skolmaten varierade kraftigt mellan skolorna.

– Nu ligger alla kök under samma organisation vilket är det absolut viktigaste för att vi ska få en jämnare kvalité. Vi jobbar tillsammans med en gemensam meny. Det kommer inte vara exakt samma på alla skolor, men vi kommer dra åt samma håll, säger Simone Saul.

TYCK TILL

• Vill du följa med i diskussionerna om skolmaten? Gå in på vår facebooksida:

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGZXNraWxzdHVuYWt1cmlyZW4lMkZwb3N0cyUyRjEwMTU1NzE4NTgxMjc3NDQzJndpZHRoPTEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBoZWlnaHQ9IjUzMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lO292ZXJmbG93OmhpZGRlbiIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93VHJhbnNwYXJlbmN5PSJ0cnVlIiBhbGxvdz0iZW5jcnlwdGVkLW1lZGlhIj48L2lmcmFtZT4="]

Över 50 procent ekologiskt

Varje dag serverar Eskilstuna kommun ca 19 000 luncher till elever i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna handlade cirka 58 procent ekologiska livsmedel under 2017.

Källa: Eskilstuna.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om