"Man förstår att man inte är ensam om problemen"

Att vara tonårsförälder är inte alltid lätt och det kan vara både påfrestande och skrämmande att inte veta hur man ska hantera de problem som uppstår. I Flen erbjuder socialtjänsten en kurs för de föräldrar som känner att de behöver tips och strategier för att lösa eventuella konflikter.

Familjebehandlaren Milica Eriksson med Omar Mohamad Rashid, som är en av föräldrarna som varit med i utbildningen COPE. Övriga deltagare ville vara anonyma.

Familjebehandlaren Milica Eriksson med Omar Mohamad Rashid, som är en av föräldrarna som varit med i utbildningen COPE. Övriga deltagare ville vara anonyma.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-01-17 06:05

Det här är andra året som föräldrautbildningsprogrammet COPE hålls i Flen. Det är en kurs på tio träffar som bland annat syftar till att ge föräldrar praktiska och strategiska verktyg för att hantera och klara av sina barn- och ungdomar i vardagen.

Vid varje kurstillfälle tittas det på en kort filmsekvens med exempel på situationer som kan vara svåra att hantera. Sedan delas deltagarna in i grupper för att diskutera situationen och komma med idéer. Kursen, som hålls en gång per termin och riktar sig till olika målgrupper, avslutas alltid med en utvärdering och återträff.

I höstas hölls kursen för föräldrar med barn mellan 12 och 18 år och i veckan möttes de på en återträff.

– Jag hade problem med att mina barn ville köpa dyra saker. Vi kunde inte lösa det, men så kom jag fram till att jag kunde lära dem om familjens ekonomi och då förstod de, berättar en av mödrarna som deltog.

Hon har nu gått kursen två gånger och vill gärna vara med igen vid nästa tillfälle.

– Man får lyssna på andra föräldrar och deras problem och berätta om sina egna. Jag har fått höra mycket som varit nytt för mig, säger hon.

En pappa, som berättar att han tidigare haft stora konflikter med sina barn, tycker inte alltid att det går att tillämpa någon annans lösning i den egna familjen. Men att ta del av olika lösningar, kan ändå bidra med mycket

– Jag har utnyttjat det här programmet mycket, även på annan ort. Man får exempel på hur man skulle kunna göra i en viss situation även om det inte alltid är användbart, säger han.

Mycket i utbildningen handlar om att kunna lösa ett problem på ett så harmlöst sätt som möjligt, utan att behöva släppa all kontroll bara för att undvika konflikt.

– I stället för att skrika och bli arg kanske man ska ändra strategi och belöna sin tonåring när den tar ansvar och håller vad den lovat, berättar en annan pappa, som tycker att kursen har fått honom att ibland tänka annorlunda när han försöker hantera en problematisk situation.

Han tycker också att det är extra intressant att gå kursen tillsammans med föräldrar som har en annan bakgrund än han själv.

– Man får en annan inblick i hur det kan vara och vidgar sina vyer. I vissa familjetraditioner eller kulturer är det till exempel extra viktigt att samlas runt middagsbordet. I min familj äter alla när de har tid.

Men oavsett bakgrund, möts föräldrarna i det gemensamma i att ha barn som växer upp i samma samhälle.

– Innan kunde det kännas som om man var ensam om att ha konflikter med sitt barn, men när man träffar andra så förstår man att man inte är ensam om problemen, säger pappan.

Familjebehandlarna Anette Bodin Larsson och Milica Eriksson, som håller i kursen i Flen, tycker att responsen från deltagarna hittills har varit positiv. De hoppas på fler träffar framöver.

– Det handlar om att föräldrar träffas och tillsammans funderar på hur man kan hantera problem, samtidigt som man får veta att man inte är ensam i det, säger Annette Bodin Larsson.

– De flesta säger att de känner sig tryggare i sin föräldraroll när situationen uppstår, och det är det som är syftet med den här kursen, att arbeta i förebyggande syfte, säger Milica Eriksson.

I februari inleds ett nytt utbildningstillfälle för föräldrar med somalisk bakgrund, efter önskemål från somaliska föräldrar.

De föräldrar som medverkar i artikeln har inte namngivits, då de ville vara anonyma.

COPE - the Community Parent Education

Föräldrastödsprogram, utarbetat i Kanada.

Grupp- och manualbaserat med tio träffar.

Riktar sig till föräldrar med barn mellan 3 och 12 år och 12 och 18, som upplever behov av stöd i sitt föräldraskap.

Programmet i Flen utgår från följande punkter: 1. Uppmärksamhet och beröm. 2. Bevara sitt lugn. 3. Bortse från negativt beteende 4. Planera i förväg. 5. Belöningssystem. 6. Konsekvenser. 7. Problemlösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!