Men att vara förälder är inte enkelt, utan många gånger tvärtom riktigt svårt. Man kan behöva stöttning, goda råd, inspiration och hjälp för att klara av uppgiften att ge sina barn de allra bästa förutsättningarna i livet. Och det stödet och hjälpen kan samhället erbjuda. Kanske i form av föräldragrupper, samtal, kurser, öppna förskolor och andra mötesplatser, eller familjecentraler.
Det finns sedan 2009 en nationell strategi för hur ett utvecklat föräldrastöd ska fungera. Statens folkhälsoinstitut (Folkhälsomyndigheten efter årsskiftet) har fått regeringens uppdrag att under 2013 sprida kunskaperna om hur strategin fortlöper i landets alla län, om vilka hälsoekonomiska vinster arbetet kan ge och om hur riktigt framgångsrikt och hållbart föräldrastöd kan se ut.
Landshövding Liselott Hagberg; mamma, mormor, farmor som bland mycket annat drivit öppen förskola, konstaterar att det är stora skillnader mellan vilken hjälp som finns att få i kommunerna.
— Människor räcker inte alltid till, det märks allt oftare. Förra fanns flera generationer runt barnen, i dag står föräldrarna mer ensamma och samhället måste kunna erbjuda sitt stöd.
Elsa Rudsby Strandberg är projektledare på folkhälsoinstitutet.
— Vilken relation föräldrar har till sina barn har betydelse hela livet ut. Barn tycker att relationen med föräldrarna är betydligt viktigare än de materiella förhållandena under uppväxten, visar och samspelet dem emellan påverkar en rad hälsofaktorer.
— Men vi vet att fler föräldrar än de som deltar har behov av stöd, och många känner helt enkelt inte till det utbud som erbjuds. Kartlägg utbudet och berätta för såväl föräldrarna som professionen vilken hjälp som finns att få via kommunen, landstinget, kyrkorna och andra, uppmanar hon alla aktörer.