Arrangör var Marknadsföreningen i Eskilstuna; MIE. Deltagarna bjöds på mingellunch och fick lyssna på inspirationsföreläsningar.
– Vi vill inspirera och väcka intresse för marknadsföring. Framför allt tycker vi att det är viktigt att visa att det inte är så komplicerat. Minglet här är lika viktigt som inspirationsföreläsarna, sa Ulrica Sjöberg, ordförande i MIE.
Stora Marknadsföringsdagen hade rubriken "Oväntade marknadsförare". Konferencier var Felix Andersson som till vardags jobbar på Munktell Science Park och sitter med i styrelsen för MIE.
En av inspirationsföreläsarna var Eric Hansen som forskar på Mälardalens högskola med fokus på konsumentpsykologi. Han pratade bland annat om hur man som konsument kan minska sin sårbarhet för manipulation. Han pratade även om hur Black Friday triggar konsumenter att handla.
– När någonting är begränsat brukar vi känna oss lite mer triggade. Det är det Black Friday går ut på, sa han.
En annan föreläsare var Jonas Lindwall, intendent på Livrustkammaren som har gjort succé på sociala medier. Livrustkammaren har nästan 35 000 följare på Facebook.
– Vi har gått från att se sociala medier som ett sätt att driva besök till museet till att vara en arena utanför museet där vi förmedlar kunskaper och upplevelser kring kulturarvet.
Han menar att det är i kommentarsfälten som kunskapsförmedlingen uppstår.
– I sociala medier har du möjlighet att direkt få svar på dina frågor. Vi har som princip att du ska ha svar åtminstone inom någon timme, helst direkt, sa Jonas Lindwall och fortsatte:
– Vi lägger väldigt sällan ut stora föreläsningssjok av text kring viktiga föremål utan gör det på ett mycket lättsammare och snabbare sätt. Då kan du antingen själv ta reda på saker och ting eller så kan du snabbt ställa en råga. Då får vi kontakt.
Livrustkammaren är mest aktiv på Instagram och Facebook. Mätningar visar att engagemanget bland Livrustkammarens följare på Facebook är mycket högt.
– Där ligger vi skyhögt över alla andra museer som vi jämför oss med, sa Johan Lindwall.
Den tredje föreläsaren var polisen Andreas Zehlander som har byggt upp en nätverksprofil på LinkedIn där han marknadsför myndigheten. I dag finns mer än 30 000 personer i Zehlanders nätverk.
– Jag har berättat på sociala medier om hur jag ser på mitt ordinarie yrke utifrån mitt perspektiv, sa han och fortsatte:
– Ett budskap jag vill sända är att ni äger själva makten att berätta er historia! Låt inte andra aktörer berätta vilka ni är, det är det ni själva som ska göra.
Andreas Zehlander uppmanade också ledningarna för olika myndigheter och företag att våga släppa loss kraften i organisationen.
– Jobba med tilliten, utgå från att människor vill väl och vill göra rätt saker i stället för att hålla hårt i kontrollen. Kort och gott handlar det om att kliva utanför boxen vart du än jobbar, inom en statlig förvaltning eller i den privata sektorn. Det är utanför boxen det händer grejer.
Enkätfråga: Varför är du med på Stora Marknadsföringsdagen?