Med byrån fylld av barockmusik

Den ena kom från jazzen, den andra från folkmusiken. I barocken, släkt med båda, hittade de varandra.

I sommar ger Operabyrån familjeföreställningen "Sångfågel" i serien "Musik på sörmländska slott och herresäten.

I sommar ger Operabyrån familjeföreställningen "Sångfågel" i serien "Musik på sörmländska slott och herresäten.

Foto:

Övrigt2018-06-18 07:03

– Här finns samma sväng och frihet, samma utrymme för improvisationer och utsmyckningar, för egna tolkningar och groves som i jazz, folkmusik och blues.

Det säger Christina Larsson Malmberg, ena halvan i Operabyrån som hon driver tillsammans med Catalina Langborn. I år har sörmlänningarna chansen att ta del av deras mycket speciella operaföreställningar byggda på musik av kvinnliga barockkompositörer.

Christina Larsson Malmberg började som jazzsångerska, medan Catalina Langborn kom från folkmusikhållet innan de båda började på Musikhögskolan i Stockholm. När det var dags för examensarbete skippade de två studenterna uppsatsskrivandet och satte i stället upp en föreställning tillsammans.

Operabyrån var född!

Friheten var det som drog dem till barockmusiken.

– Tonsättarnas kompositioner är egentligen bara ett skelett att bygga vidare på. Helheten är det upp till musikerna själva att plocka fram, säger Catalina Langborn.

Och det är just det som gör barocken så lustfylld, menar de två operabyråerna. Att själv få skapa och fylla på utifrån en grundkomposition. Men Operabyrån letar också aktivt i källorna efter instruktioner för hur kompositörerna tänkt sig att deras verk ska framföras.

– Det är roligt att få koll på hur musiken gjordes vid en viss tidpunkt och utifrån det inspireras och försöka stoppa in den i en modern, nutida kontext, säger Christina Larsson Malmberg.

Sång, dans och kostym är alla viktiga ingredienser i Operabyråns föreställningar.

– Man kan säga att vi tänjer på operabegreppet, experimenterar och närmar oss performance, säger Christina Larsson Malmberg.

Och det är ingen slump att de kallar sig just för "byrå".

– Vi anspelar på en byrå med olika lådor som man kan dra ut och hitta lite av varje och sätta samman ett allkonstverk.

Att en barockopera skriven på 1700-talet kan ha en ganska saggig historia är Operabyrån de första att skriva under på.

– Könsrollerna kan vara fruktansvärda och det är inte alltid storyn funkar i dag. Men eftersom vi bara älskar den här musiken så ser vi till att sätta in den i nya kontexter så att den blir angelägen i ett modernt sammanhang. Vi vill ju att nya målgrupper ska få syn på operamusiken.

Oftast består byråns ensembler av totalt max sex-sju sångare, dansare och musiker. Och alla finns med på scengolvet.

– Det är en liten och smidig storlek för att turnera i allt från konserthus och teatrar till kyrkor eller i vården där det inte finns så mycket utrymme.

I sommar ger de föreställningen familjeföreställningen "Sångfågeln" inom ramen för konsertserien Musik på sörmländska slott och herresäten.

– Det är en spännande historia om kompositören och sångerskan Francesca Caccini, ett underbarn som sjöng vid hovet redan som 13-åring och så småningom blev hovkompositör vid Medicihovet där hon både undervisade, sjöng och komponerade. Hon var dessutom den första kvinna som skrev opera!

Sångfågeln

Familjeföreställning med musik, dans och röstakrobatik. Två parallella historier vävs samman; 1600-talskompositören Francesca Caccini som brottades med vad kvinnor inte kan och får göra och teatersällskapet som berättar sagan om sångfågeln med den magiska stämman.

Säfstaholm 20 juni.

Lagersberg 15 augusti.

Gripsholm 18 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!