Skivkontraktet med majorbolaget (Gain/Sony Music) är landat och debutalbumet "Medusa" är släppt. Recensenterna har gett Michael Crimson höga betyg - bland annat uppmärksammade det brittiska magasinet "Classic Rock" Michael Crimsons "Medusa" i sitt stora recensionsnummer för 2017, och gav albumet 8 av 10 i betyg.
Nu väntar mer jobb med promotion och spelningar. Närmast kan man se och höra Michael Crimson live i Biografbarens nedervåning i Eskilstuna på fredag den 26 januari.
‒Då ska jag framträda med mitt band från Eskilstuna, vi är sju man totalt, berättar Michael Crimson.
Den som lyssnar snabbt på "Medusa" kan få en bild i huvudet av en kille som gått vilse i sina föräldrars vinylsamling och letat sig ut i verkligheten som en uppkäftig slyngel iklädd glittriga tajts och platåskor.
[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZW1iZWQuc3BvdGlmeS5jb20vP3VyaT1zcG90aWZ5JTNBdHJhY2slM0E1N20xNkpUZUhSUkQ3NEJXZVR6a3hKIiB3aWR0aD0iMzAwIiBoZWlnaHQ9IjM4MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93dHJhbnNwYXJlbmN5PSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4="]
Men Michael Crimson berättar att han upptäckte musiken på egen hand när han gick i nian och hans framtoning är lågmäld, vänlig och ödmjuk, när vi träffar honom en snöblaskig förmiddag i januari.
Däremot står det kart att han har en tydlig vision av vad han vill säga med sin musik och hur den ska låta.
Albumet "Medusa" är inget han tar lättvindigt på. Arbetet med låtarna har pågått länge.
‒Det är tio år sedan jag skrev de första låtarna, berättar Michael Crimson, som gick på St Eskils gymnasium vid den tiden.
Låtarna har ett på en gång poppigt, glammigt, och storslaget uttryck och texterna är episka berättelser på teman som kärlek, död och om att förlora någon, hämtade ur den grekiska mytologin. Bland annat legenden om Medusa.
‒Jag har använt den grekiska mytologin för att göra mina personliga berättelser, jag har alltid varit intresserad av litteratur, säger Michael Crimson.
Att han fastnade för just Medusa beror på att han såg ett porträtt av Medusa av den schweiziske konstnären Arnold Böcklin (1827-1901).
Efter gymnasiet, där han hade elgitarr som huvudinstrument, fortsatte han till olika folkhögskolor där han också fördjupat sig i låtskrivande och sång. Där emellan har han hunnit med högskolestudier i litteraturvetenskap. Låtarna har han bearbetat och filat på under hela tiden.
‒Jag var inte riktigt nöjd med mina prestationer, säger han.
Så småningom började han hitta sitt musikaliska uttryck och när han anlitade professionella studiomusiker landade projektet. Inspelningen finansierade han själv.
‒Jag fick ett arv och valde att använda det till att göra skivan jag alltid hade velat.
Med det inspelade, men outgivna materialet tog Michael Crimson kontakt med olika skivbolag. Först gick det trögt, men så fick han kontrakt med Gain/ Sony Music i Göteborg som främst ger ut rock och hårdrock. Nu lanseras "Medusa" intensivt i medier och med livespelningar. Sex spelningar är avklarade, bland annat i Stockholm och Örebro. En video till låten "Weeping Window" ligger på Youtube.
[youtube id="GQFnkuxJuEY"]
Den som gillar aggressiv metal och vill stå längst fram vid scenen och åsamka sig nackspärr har kanske inte så mycket att hämta på en av Michael Crimsons konserter.
‒Det är mer introvert, inte något man headbangar till, utan det handlar mer om att stå och lyssna.
Michael Crimson är intresserad av att utveckla sitt uttryck på scenen, och ta sin show till större scenen. Låtarna har lite inslag av teater och rockopera.
‒Jag skulle gärna göra en spelning på Lokomotivet, säger han.
Men just nu ligger fokus på att få ut materialet - och på sikt spela in ett nytt album.
‒ Jag har material till en skiva till, bara man får fila till det, säger Michael Crimson.