Råvaror för 4 personer.
Rotselleri med Sörmlands Ädelcreme:
1 st rotselleri cirka 500 gram
12 st små rödbetor cirka 600 gram
150 gram Sörmlands Ädel
2 msk crème fraiche
4 msk pumpafrön
4 msk solrosfrön
200 gram grönkål
Solrosskott och ärtskott
Dinkelbröd med vita bönor:
380 gram stora vita bönor
2 dl kallt vatten
20 gram jäst
300 gram dinkelmjöl
0,5 msk honung
0,5 msk olja
1 rågad tsk salt
Dinkelflingor
Gör så här:
Tvätta rotselleri och rödbetor med rotborste. Baka rotsellerin i cirka 175 grader i 30 minuter, sätt in rödbetorna och baka ytterligare cirka 30 minuter. Känn med sticka om rotfrukterna är klara.
Mosa Sörmlands Ädel med crème fraiche. Rosta pumpafrön och solroskärnor i torr het stekpanna. Fritera grönkålen snabbt i friteringsolja.
Bröd:
Skölj de färdigkokta vita bönorna. Mixa bönorna slätt med vatten och tillsätt jästen, dinkelmjöl, honung och olja, blanda sedan i degblandaren på låg växel 15-20 minuter. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek.
Väg upp degen i 50 gramsbitar och rulla till önskad form. Pensla med vatten och doppa i dinkelflingor. Låt jäsa i cirka 20 minuter.
Grädda i 225 grader i cirka åtta minuter eller tills innertemperaturen är 97-98 grader.
Grönt är skönt och Smaklig Spis önskar eleverna Sassa Malinen och Rami Ibrahim