Middagstips: Ugnsbakad rotselleri med rödbetor

En vegetarisk lunchmåltid med säsongens rotsaker och Sörmlands Ädel från Jurrs Mejeri, vi har bakat ett bröd med dinkelmjöl och vita bönor för att höja proteinhalten i måltiden som helhet.

Eleverna Rami Ibrahim och Sassa Malinen studerar till kock hos Astar i Nyköping.

Eleverna Rami Ibrahim och Sassa Malinen studerar till kock hos Astar i Nyköping.

Foto: Privat

Övrigt2018-01-25 08:00

Råvaror för 4 personer.

Rotselleri med Sörmlands Ädelcreme:

1 st rotselleri cirka 500 gram

12 st små rödbetor cirka 600 gram

150 gram Sörmlands Ädel

2 msk crème fraiche

4 msk pumpafrön

4 msk solrosfrön

200 gram grönkål

Solrosskott och ärtskott

Dinkelbröd med vita bönor:

380 gram stora vita bönor

2 dl kallt vatten

20 gram jäst

300 gram dinkelmjöl

0,5 msk honung

0,5 msk olja

1 rågad tsk salt

Dinkelflingor

Gör så här:

Tvätta rotselleri och rödbetor med rotborste. Baka rotsellerin i cirka 175 grader i 30 minuter, sätt in rödbetorna och baka ytterligare cirka 30 minuter. Känn med sticka om rotfrukterna är klara.

Mosa Sörmlands Ädel med crème fraiche. Rosta pumpafrön och solroskärnor i torr het stekpanna. Fritera grönkålen snabbt i friteringsolja.

Bröd:

Skölj de färdigkokta vita bönorna. Mixa bönorna slätt med vatten och tillsätt jästen, dinkelmjöl, honung och olja, blanda sedan i degblandaren på låg växel 15-20 minuter. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek.

Väg upp degen i 50 gramsbitar och rulla till önskad form. Pensla med vatten och doppa i dinkelflingor. Låt jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda i 225 grader i cirka åtta minuter eller tills innertemperaturen är 97-98 grader.

Grönt är skönt och Smaklig Spis önskar eleverna Sassa Malinen och Rami Ibrahim

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om